Аварійний будинок на вулиці Крушельницької почали демонтувати

h34m30s50Та якщо  цей процес – це лише питання часу, то у Тернополі лишається ще 40 будівель, які визнали застарілими. Дві з них – практично аварійні.

Збудований у 19-му столітті, визнаний застарілим, а в 2003 році – аварійним, 53-ій будинок на вулиці Крушельницької до свого 133-річчя не достояв. Фасадна стіна 2-поверхової житлової будівлі обвалилась цьогоріч, ввечері 27 травня. Фахівці констатували: підлягає демонтажу. 2 червня міськрада вирішила, 4-го уклала відповідну угоду з приватним підприємством “Явір”. Те взялося за роботу. Укріпило, аби споруда не розсипалась неконтрольовано, і вже розібрало дах, повідомляє TB-4.

Водночас переселені мешканці, маючи право власності на житло, написали заяви і будинок передали на баланс обслуговуючому підприємству “Житлово-будівельний кооператив “Крушельницька”, кажуть в управлінні житлово-комунального господарства міста. Самих же комунальників випадок спонукав ще раз перевірити житловий фонд. Реєстр старих будівель, кажуть чиновники, в управлінні був. Таких в нашому місті 40. Дві з них попередньо визнали аварійними.

Мова йде про будинки №17 на вулиці Січових Стрільців та №9 на вулиці “Вояків Дивізії “Галичина”. Перший – приватна власність. На першому поверсі раніше працював банк, на другому досі заселена квартира. Інший, поблизу Залізничного вокзалу, – комунальна власність. Тут заселено 7 квартир. Визнати обидва будинки аварійними може проектний інститут. На його висновки чиновники ще чекають. Проте ремонтувати майже 100-літні будівлі, кажуть – дорого. Доцільніше будувати на їх місці нові, хоча не всюди можна.

– Дивізії “Галичина”, 9… Там будинок знаходиться дуже близько до залізниці і будувати на цьому місці іншій будинок неможливо. Цей будинок не підлягає реконструкції чи будівництву, – каже заступник начальника управління ЖКГ Тернопільської міської ради  Ганна Муца.

Та, якщо будівля на Січових Стрільців приватна, то про мешканців 9-го будинку на вулиці “Вояків Дивізії “Галичина” має подбати міська влада.

– Якщо аварійний будинок, ми повинні відселити, надати місця для тимчасового проживання на період проведення цього ремонту, – говорить Ганна Муца.

Виселитись, якщо аварійним визнають будинок на вулиці Січових Стрільців, мають і його мешканці. Адже він несе загрозу не лише їм, а й сусіднім будівлям, перехожим і транспорту, який активно курсує прилеглою вулицею.

Джерело: ТВ-4
Вам також може сподобатися