У Тернополі завершили перевіряти відкриту форму тестів з української мови та літератури

30344Єдиний у місті пункт перевірки діє у школі №4.
Над роботами учасників тестування працювали більше сотні найкращих вчителів Тернопільщини. Перевіряють вони творчі завдання учасників тестувань з різних областей України. Цьогорічне творче завдання, яке стояло перед учасниками у другий день тестування – формування особистості.
Нагадаємо, творчу частину робіт зовнішнього незалежного оцінювання перевіряють учителі з високою кваліфікацією, які мають педагогічні звання. Усі роботи – зашифровані, тому екзаменатори не знають, з якої області вони надійшли. Можуть хіба що здогадуватися, якщо в роботі є власні назви. Ймовірно, цьогоріч роботи на перевірку до вчителів Тернополя потрапили з Київської, Вінницької і Одеської областей. На кожній роботі замість прізвища чи міста є лише наліпка зі штрих-кодом.
Перевіряють перехресно: спочатку роботу дивиться один екзаменатор, а потім ту ж роботу – інший. Лише після цього затверджують остаточні бали за творче завдання. У пункті перевірки працювали 105 вчителів. Творчих завдань у Тернопіль надійшло шість з половиною тисяч. 10% з них – порожні, бо учасники ЗНО не захотіли писати твір. Решта ж – на папері викладали думки на задану тему: «Формування особистості».
– Розібратися із чинниками формування особистості: зовнішніми, внутрішніми, які впливають на формування людини, я думаю, їм було нескладно. До того ж, учні наші креативні і вони висловлювали своє бачення конкретної проблеми. Хтось заперечував і перший, і другий чинник, а хтось дотримувався думки про те, що тільки суспільство формує людину, хтось вважав, що сама людина формує себе. Тому погляди були суперечливі, – розповідає куратор пункту перевірки тестових завдань з української мови і літератури у Тернополі Майя Кондирєва.
За зміст творчого завдання максимально можна отримати 12 балів. Ще 8 – за грамотність. Загалом максимальний бал за творче завдання – 20. Майя Кондирєва каже, рівень знань вступників щороку зростає, вони все краще пишуть твори, вислювлюють цікаві думки, проте набагато складніше стало з грамотністю.

Джерело: TV-4

Вам також може сподобатися