Благодійні внески: платні послуги чи корупція?

46 Благодійні внески, платні послуги чи корупція? Власну медичну картку має кожен. Але чи повинен пацієнт платити за неї в медзакладах? Хто збирає благодійні внески і на що їх витрачають? Пояснення чиновників слухали наші журналісти.

Здоров’я починається з профілактики, а візит до лікаря – з медичної картки. Та чи треба за неї платити? В міському управлінні охорони здоров’я кажуть: ні, медична картка – безкоштовна. Хоча визнають, заплатити певну суму у медзакладах таки рекомендують. Відмовитесь – медичні послуги все одно отримаєте, запевняють чиновники, але рекомендований благодійний внесок за картку – вимушений крок, без якого медицина Тернополя не обійдеться, офіційно заявляють чиновники.

– Видатки на утримання закладу поточні, в тому числі і на придбання карточок, в нас забезпечені менше, як на 50%. А профінансовані, наприклад за перший квартал, тільки на 9%. Тому медзаклади просто не можуть забезпечити потребу в медичній документації, – пояснює заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міськради Мирослава Тарнавська.

До корупції, запевняють, це жодного відношення не має, бо внески – виключно добровільні. До того ж, збирають гроші медики-волонтери благодійного фонду.

– Ми працюємо з благодійним фондом, а вони забирають тільки 3% від тої суми. Зібрали 100 грн, 3% собі на апарат, а благодійна каса чи страхові внески це 15-20%. Тобто на сьогодні ця схема найбільше задовольняє заклади охорони здоров’я, – говорить начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міськради Ростислав Левчук.

Просять також не плутати платні послуги і благодійні внески. Перелік та вартість перших чітко визначено і оприлюднено в медзакладах, крім дитячих, які права на такі послуги не мають. Хоча і тут, зізнається керівництво, без благодійних внесків ніяк. Процедура, переконують, добровільна і відкрита.

– В нас є такі листи “Тернопільського фонду милосердя”, в які батьки власноручно вписують свої прізвище, ім’я, по-батькові, дату і суму, яку вони вносять. Ці кошти потім здаються в бухгалтерію нашу лікарняну, пересилаються у “Фонд милосердя і здоров’я”, а фонд вже перекидає на рахунок лікарні, звідки вони вже можуть використовуватись, – каже заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма.

Бланки, зазначає Володимир Кучма, обовязково мають бути пронумеровані і з мокрим штампом. Гроші люблять звітність і рахунок, тим паче, що по кілька гривень за рік назбирується кругла сума.

– За рік в середньому 80-90 тисяч таких благодійних внесків до нас надходить в лікарню і це є додатковим допоміжним, досить значущим, що дає змогу провести ремонтні роботи в лікарнях, – розповів Володимир Кучма.

Добровільно сплачені пацієнтами гроші, яких в принципі можна і не назбирати, якщо люди їх просто не здаватимуть, вже стали своєрідною складовою бюджету. Їх беруть до уваги при розрахунках потреб і витрат. Проте право здавати гроші, чи ні все ж залишається за пацієнтом. Від цього, запевняють медики, якість наданих послуг не залежить.

Джерело: ТВ-4

Вам також може сподобатися