Тернопільські автомайданівці просять не заважати їм

4Чим живе Автомайдан сьогодні, які основні проблеми, потреби, нагальні справи. Чи правда, що за посвідчення активіста Автомайдану сьогодні платять чималі гроші? Про це і багато іншого розповів «Свободі» голова Автомайдану, громадський активіст Дмитро Гайдуцький.

«Перше, чим ми сьогодні займаємось, – це зустріч і розселення біженців зі сходу країни. Щодня приїжджають по 5-6 людей з Краматорська, Донецька, Луганська, Слов’янська тощо. Ми знаходимо для них домівки, допомагаємо знайти роботу, дітей влаштувати до садочків та шкіл. Робота у нас злагоджена, кожен займається своєю справою, робимо усе оперативно», – розповів Дмитро. Та активіст зізнався, що поряд із тими людьми, котрі потребують нагальної допомоги, приїжджають і шахраї, які хочуть пожити «на дурняка». Тому кожен із біженців проходить детальну перевірку.

Сьогодні активісти Автомайдану просять усіх небайдужих людей про допомогу, адже приїжджим не вистачає усього – від кухонного приладдя, до сантехніки. «Чимало тернополян, підприємців, а також наша соціальна служба,  допомагають нам. Проте людей приїжджає щодень все більше, тому ми потребуємо допомоги. Хто має бажання допомогти, звертайтесь у наш головний штаб, а також за адресою на Стуса, 10. Там вас вислухають та підкажуть», – повідомив автомайданівець.

Дмитро Гайдуцький розповів, що сьогодні автомайданівці вже не патрулюють вулиці, оскільки цим займається ДАІ, проте вони контролюють їх роботу. «Багато у нас претензій до ДАІ. Не хочеться відкрито з ними воювати, адже сьогодні наші хлопці воюють на сході, а ми тут їм починаємо докоряти. Відомо, що деякі просто не виконують своїх обов’язків. Одного разу навіть провели експеримент, зателефонували в міліцію, щоб викликати патруль. Довго чекали, зателефонували знову, нам повідомили, що немає вільної патрульної машини. Хлопці проїхались містом і побачили, що патрульні тихо-мирно дрімають в районі Об’їзної. Тобто є багато питань, проблем, які потрібно вирішувати».

Автомайданівці збирають допомогу для військових. Недавно Дмитро Гайдуцький разом із громадським активістом Миколою Сивирином зустріли хлопців, які повернулися зі сходу – батальйон колишніх беркутівців. «Кажу до них, бачите хлопці, яка земля кругла. Зовсім недавно ми стояли проти вас на Грушевського, потім зустрічали вас, захищали від громадського самосуду, коли з ганьбою повернулися з Майдану, а сьогодні зустрічаємо як героїв, бо ви нас бороните», – сказав, зітхнувши, Дмитро. Автомайданівець зауважив, що хлопці повертаються «голі босі». Є проблеми з формою, бронежилетами й іншим. Тож активісти Автомайдану їздять по всій країні у пошуках усього необхідного для військових. «Час сьогодні дуже важкий. Незважаючи на те, що влада це називає «АТО», ми знаємо, що це війна! Нині вже не важливо, хто проти кого стояв на Майдані, зараз усі відстоюють право називатися українцями та спокійно жити на своїй землі».

Ширились чутки, що в організації Автомайдану стався розкол, якісь конфлікти. Дмитро Гайдуцький все спростував, мовляв, це лише плітки. «Деяка частина наших хлопців відійшли до Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан», решта залишились тернопільською громадською організацією. Жодних конфліктів не було, ми допомагаємо одні одним. Щоправда переробляємо посвідчення. Почали говорити, що наше посвідчення вартує 150 доларів. Ми бачили підробки. У них цифри не співпадають, та й зовні відрізняється від оригіналу», – сказав Дмитро.

Голова Автомайдану повідомив, що у них близько 80 активістів, котрі постійно допомагають. Активно працює Підволочиський автомайдан, планують організувати Теребовлянське, Чортківське та Гусятинське відділення. «Троє наших активістів проходять медкомісію, щоб вступити у батальйон «Тернопіль», ми підтримуватимемо хлопців, як зможемо. Плануємо відкрити казначейський рахунок, щоб не бігати по підприємцях з простягнутою рукою. Якщо нам це вдасться, то за ці кошти купимо амуніцію для військових».

Це лише основні питання, які вирішують автомайданівці. Головне, за словами Дмитра Гайдуцького, – підтримувати їх роботу, допомагати, не заважати, не розпускати непотрібні плітки, адже хлопці жертвують часом, роботами, сім’ями, щоб нам жилось бодай трішки легше.

Зоряна ДЕРКАЧ

Джерело: Свобода

Вам також може сподобатися