Через непогашену іпотеку у родини забрали будинок

1926eДім через непогашену іпотеку забрали, а родину з неповнолітніми дітьми виселяє виконавча служба. Люди просять допомоги, аби не опинитись просто неба. У кредитній спілці кажуть, що на поступки не підуть, бо боргують іншим людям. А в службі дітей вже подали черговий позов до суду, бо не мають права виселяти неповнолітніх без їхньої згоди

Я все життя тяжко робив, аби дати щось 11 дітям, а тепер вони не матимуть навіть даху над головою, – сивий чоловік помітно нервує, його голос зривається. Давно не пригадую, щоб бачила у когось в очах такий страх і безвихідь. Дружина щораз кладе руку йому та лікоть, але й сама ледь стримує сльози. – Нас виселяють на вулицю. Вже приходила виконавча служба.

Два інфаркти і – в борги

У родині Володимира та Ярослави Делитканичів з Глибочка 11 дітей. Аби розмістити все чимале сімейство, затіяли будівництво. Грошей бракувало, тому ще у 2007 р. оформили іпотеку на 200 тис. грн у кредитній спілці під заставу недобудованого будинку, який оцінили тоді у 480 тис. Спочатку справно сплачували, а наступного року голова сімейства переніс 2 інфаркти. Гроші йшли ще й на те, аби чоловіка поставили на ноги.

Коли чоловік був у лікарні, я ходила до кредитної спілки і просила, щоб дозволили виплачувати частинами, – розповіла пані Ярослава. – Вони не погодились. Кажуть, мовляв, будете мати всю суму – платіть. Ні – бувайте здорові.

Того ж року старенька хатина, де мешкала сім’я, згоріла. Тоді вони перебрались до недобудованої, де навіть вікон з дверима і підлоги не було.

Борги росли і ставали не підйомним тягарем для родини. Згодом кредитори подали до суду. Адвокат, як стверджують Делитканичі, тільки тягнув гроші, тому за захистом звернулись до райадміністрації. Тодішній голова порадив іншого юриста. Перший суд родина виграла, адже суддя виніс рішення визнати договір іпотеки недійсним. Бо у родини неповнолітні діти, а договір підписували без дозволу органів опіки. Згодом кредитори подали апеляцію.

Судів різних інстанцій було не менше 10, і ми всі програли, – зітхає пан Володимир. – Виконавча служба прислала повідомлення, що 6 червня ми маємо звільнити будинок, який вже став власністю кредитної спілки. Причому оформити документи на себе, як і прописати себе і дітей, ми не могли, бо був накладений арешт. Їм же це вдалось без проблем.

Прописані в неіснуючій хаті

Делитканичі звернулись до прокуратури і органів опіки. Кажуть, з п’ятьма дітьми, які ще не одружені і живуть з батьками, йти просто нікуди – хіба на вулицю. Молодшій доньці лише 12 років.

Ми маємо 15 га землі, але не маємо стартового капіталу, – каже пані Ярослава. – Просили й у тій же кредитній спілці допомоги. Готові всією родиною працювати день і ніч, щоб відробити борг і викупити хату – вони відмовили.

Вся родина зареєстрована за адресою старої хати, але та існує лише на папері. Після пожежі з роками не залишилось навіть фундаменту. Просили у сільраді виділити їм бодай якийсь кут, – знову відмова.

Є ще один момент і цим мене тепер шантажують, якщо звертатимусь до прокуратури чи до інших інстанцій, – розповідає пан Володимир. – Коли оформляли іпотеку, я приніс довідку про доходи у 400 грн. Нам відмовили. Однак обіцяли позитивний результат, як в довідці буде вп’ятеро більша сума. Я її приніс. Іпотеку оформили, а згодом мене засудили на 2 роки умовно за підробку документів. Зараз, як я десь рипнусь, погрожують посадити. А що з дітьми буде?

Родина просить допомоги, аби хтось виступив інвестором та викупив дім у кредитної спілки з можливістю потім продати Делитканичам. Готові всією сім’єю працювати день і ніч та відробити кожну копійку. Пропонують також на власній землі облаштувати теплиці, або розводити страусів чи овець – це є прибутковим бізнесом, тому кошти відроблять за кілька років.

Ми, наївні, досі попри все віримо, що держава заступиться, і нас з дітьми не викинуть на вулицю, – пан Володимир хитає головою. – Ще у 1997 році ми мали всі документи на виїзд до США. Відмовились, бо як же ми залишимо Україну. Тут могили батьків, тут діти народились. Як прокляті батрачили все життя, щоб зараз втратити все…

Боргує 5 фінустановам

У кредитній спілці «Калина» стверджують, що за ці 7 років пропонували різні варіанти боржнику – і продати їм житло, підшукували різні варіанти щодо іншого помешкання. Однак той не погоджувався.

Ми стоятимемо до кінця, бо нам також треба нашим вкладникам повертати їхні гроші, а інших доходів ми не маємо, – каже головний бухгалтер кредитної спілки «Калина» Світлана Циганок. – Однак, пан Делитканич боргує гроші 2 банкам і 3 кредитним спілкам. Взяв в усіх кошти 7 років тому протягом одного місяця. Проплати не робив. Він має землю, машини, комбайни і шантажує всіх, що в нього 11 дітей.

Спочатку виглядало так, що боржник хоче сплачувати. Потім просто дурив голову, кажуть у «Калині». Вже понад півтора року будинок Делитканичів є власністю кредиторів.

Ми пропонували їм різні варіанти – вони на це не йшли, – стверджує Світлана Циганок. – Складалось враження, що в людей спортивний інтерес – як зробити так, щоб не платити. А це гроші інших вкладників – багатодітних родин, пенсіонерів. Як ми людям повертатимемо їхні вклади? Чому один не платить і всі мають втрачати? Люди також можуть на нас подавати до суду. І тоді вже нас притягнуть до відповідальності.

При отриманні кредиту чоловік «накрутив» з документами, чим підставив чимало людей, стверджують у «Калині». Окрім того, коли він брав гривневий кредит у 2007 р., сума була еквівалентна 40 тис. доларів. Зараз навіть з відсотками – 25.

Коментар

Олександр РОМАНЦОВ, (49 р.), начальник служби у справах дітей тернопільської райдержадміністрації:

– Ми будемо боротись до останнього, бо діти не можуть опинитись на вулиці. Понад два роки «воюємо» за них у судах, в іншому разі їх давно би вже виселили. Зараз домагаємось відтермінування виконання рішення суду, але справа ще не почалась. Чоловік звернувся до нас, і ми зі свого боку подали позов до суду. Це важкий процес. Суд не мав права приймати рішення про виселення без дозволу органів опіки. Однак, це чомусь не брали до уваги. Фактично зробили старшу людину дурною. Там ситуація нестандартна. Суд, скажімо, може замість виселення винести рішення, аби боржники сплачували кошти кредитній спілці за будинок. Будемо боротись.

Джерело: 20minut.ua

Вам також може сподобатися