Чому економіка Тернопільщини пасе задніх?

Biznes_bЧи не вперше за роки незалежності фахівцями було проведено детальний аудит усіх галузей економіки Тернопільщини.  Результати більш ніж невтішний.  Соціально-економічні показники розвитку області свідчать про її наближення до депресивних порогів.  – За більшістю показників ми займаємо останні місця в Україні, – констатує заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра. – Зокрема, ми посідаємо 27-ме місце за розміром середньомісячної заробітної плати та  обсягом прямих інозесних нівестицій на одну особу, 26-те — за обсягом реалізованої промислоої продукції на одну особу, обсягом капітальних інвестицій на одну особу,  рівнем безробіття.
Однією з причин виникнення такої ситуації є власне структра існуючої економіки краю.
– Загальна характеристика області у вимірі обсягу продукції вказує на величезну залежність економіки області від сектору торгівлі та послуг, – зазначає Леонід Олексійович. –  Власне це свідчить про те, що виробнича діяльність, сільське господарство, будівництво займають менше 50 відсотків економіки Тернопільщини. Це означає, що формування доданої вартості в такому розмірі, в якому вона формується у виробництві, а це найвищий показник, не відбувається. Відповідно – не створюються робочі місця, не формуються висока заробітна плата, що якраз притаманна промисловості, а не торгівлі.
Така структура економіки на думку політика фактично з одного боку є стримуючим фактором для розвитку нашого краю, а з іншого –  вказівником напрямків, у яких слід рухатися.
– Аналіз галузей, який було здісйнено, також показав, що цілі сектори нашої  економіки, наприклад, харчова переробка, залежать від діяльності  кількох підприємств, – зауважив засптуник. –  Тобто динаміка обсягів виробництва, реалізації продукції одного підприємства може змінити загальну картину по цілій області. Це свічить про відсутність конкуренції, недостатню потужність цілих секторів економіки.
Аудит же асортименту продукції, що виробляється на Тернопільщини, пояснює, показав, що в нас, до прикладу, майже стоїть легка промисловість, відсутнє консервування та переробка харчових продуктів.
–  З одного боку – це орієнтир для підприємців щодо того, які товари вони  можуть виробляти та в якому напрямку працювати, – пояснює. – А з іншого — дзвіночок для нас, райодераждімнстрацій та органів місцевого самоврядування  щодо того, які галузі потребують нагальної уваги та реанімації.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися