На Тернопільщині продають шкідливі миючі засоби

800x480Щодня кожен використовує миючі засоби для задоволення своїх потреб у чистоті, гігієні та комфорті.
Щодня кожен використовує миючі засоби для задоволення своїх потреб у чистоті, гігієні та комфорті. Проте, не кожен задумується над впливом хімічного складу цих речовин на організм людини та навколишнє середовище. Більшість споживачів притримується тієї думки, що якщо певний товар представлено на продаж, то він є придатним для використання. Проте, слід розуміти, що жоден миючий засіб не вдається повністю змити з поверхні посуду чи виполоскати із волокон тканин. Таким чином через шкіру та з продуктами харчування «хімікати» потрапляють в організм людини та викликають порушення роботи печінки, нирок, скелетних м’язів, що проводить, в свою чергу до тяжких отруєнь, порушення обмінних процесів та загострення хронічних захворювань, запалень слизових оболонок, утруднення дихання, кашлю, приступів астми. Зважаючи на такі факти, необхідно ретельно підходити до питання вибору прального порошку та засобів догляду за будинком.

При виборі прального порошку зверніть увагу на хімічний склад. Насамперед перевірте на вміст фосфатів – повна назва триполіфосфат натрію. Механізм впливу на організм людини сполук фосфору – це взаємодія їх з ліпідно-білковими мембранами і проникнення через них у різні структурні елементи клітини, викликаючи тим самим тонкі, глибокі зміни в біохімічних та біофізичних процесах, а також порушення кислотно-лужної рівноваги клітин шкіри та, як наслідок, дерматологічні захворювання (алергічну реакцію).Потраплячи у водойми, фосфати є добривом для інтенсифікації росту синьо-зелених водоростей, тобто сприяють процесу евтрофікації (цвітіння водойми). Відомо, що кожен 1 грам фосфатних сполук з пральних порошків викликає зростання 5-10 кілограмів синьо-зелених водоростей. Ще наприкінці 20-го століття було встановлено негативну дію цих речовин і вилучено зі складу пральних порошків у країнах Європи. Не зважаючи на це , в Україні фосфатні порошки широко представлені на полицях у магазинах. Альтернатива фосфатам – фосфонати – це ефіри і солі фосфонових кислот. Вони відрізняються від фосфатів тим, що в фосфонатах є один Р-С зв’язок, а в фосфатах таких зв’язків немає. Проте, це ті самі сполуки фосфору, які стимулюють ріст водоростей у водоймах.

Наступний спосіб заміни фосфатів у порошках – цеоліти. В даний час безфосфатні порошки на базі цеолітів займають провідне місце в більш ніж 50 розвинених країнах світу. Однак, виявилося, що пральні порошки на базі цеолітів поряд з підвищеною екологічною безпекою мають суттєві гігієнічні недоліки: миюча здатність нижче нормативних вимог, низька виполіскувальність залишків порошку з тканин, високий вміст силікатів, що викликає знежирення шкіри, вміст більше 7% аніонних поверхнево-антивних речовин (ПАР) замість гігієнічної норми 2%, пошкодження тканин і їхнього забарвлення, наднормативний вміст пилу.Перуть цеолітні порошки значно гірше за своїх попередників і для посилення їх якостей прання ті ж європейські виробники розробили та активно пропонують «пом’якшувачі води та підсилювачі прання із захистом для пральних машин», які більш ніж на 70% складаються з фосфатів!

Цих недоліків позбавлена розробка вітчизняних вчених – безфосфатні миючі засоби третього покоління на основі мінералу «трона».

Ретельно перевірте склад миючих засобів також на вміст поверхнево-активних речовин (ПАР). ПАР очищають посуд і поверхні від бруду, а також використовуються в пральних порошках. ПАР бувають трьох основних видів: аніонні, катіонні та неіоногенні. Найнебезпечніші – аніонні (А-ПАР). Вони викликають порушення імунітету, алергію, ураження мозку, печінки, нирок, легенів. Майте на увазі, що при використанні миючих засобів, ПАР потрапляє до вас в організм, тому що навіть десятикратне полоскання в гарячій воді повністю не звільняє посуд від хімікатів. Щоб зменшити шкідливий вплив, використовуйте засоби, в яких вміст ПАР не перевищує 5%.

Білизну обробляють підбілювачами. Основний компонент у більшості випадків є гіпохлорит натрію. Хлор дуже небезпечний для організму людини та довкілля. Він є причиною захворювання серцево-судинної системи, сприяє виникненню атеросклерозу, анемії, гіпертонії, алергічних реакцій, негативно впливає на шкіру і волосся, підвищує ризик захворювання на рак. Ризик збільшується, якщо миючі засоби з хлором використовуються в маленьких, погано провітрюваних приміщеннях, таких як ванні кімнати. Забивання запаху хлору ароматичними речовинами (насправді, виходить так, що хлоровмісні препарати приємно вдихати) може призвести до отруєння хлором. Інша небезпека лежить у змішуванні продуктів, що містять хлор, навмисно або випадково. Ці суміші можуть призвести до утворення газоподібного хлору й хлорамінів – токсичних газів, що сильно пошкоджують легеневу тканину.

У речовинах, що використовують у поліролях для металевих поверхонь містяться нафтові дистиляти: короткочасний вплив може призвести до тимчасового розладу зору; довгостроковий вплив призводить до порушень функціонування нервової системи, нирок, органів зору і до захворювань шкіри.

Нашатирний спирт використовують у речовинах для чистки скляних поверхонь. Він може викликати подразнення очей, дихальних шляхів та головний біль.

У вміст бактерицидних речовини входять феноли і крезоли. Ці сполуки дуже їдкі, викликають діарею, запаморочення, втрату свідомості і порушення функцій нирок і печінки.

Нітробензол, який наявний у поліролі для підлоги і меблів, викликає знебарвлення шкіри, задишку, блювоту, а в особливо важких випадках – смерть; вплив цієї речовини викликає ракові захворювання, воно є причиною вроджених вад у дітей.

Формальдегід (консервант в різних продуктах) є канцерогеном, викликає сильне подразнення очей, горла, шкіри, дихальних шляхів і легенів.

Врахувавши перелічене вище, актуальним є використання миючих засобів, які не містять фосфатів, фосфонатів, хлору та великої кількості ПАР та інші сполуки. Проте, знайти таку продукцію на ринку України виявляється складним питанням.

Як вибирати миючі засоби

Миючі засоби сьогодні застосовує кожна господиня. Реклама послужливо розповідає про переваги різних товарів цієї категорії. Але що ж вибрати?

Як правило, дорожчі засоби бувають набагато ефективнішими. Крім того, вони більшою мірою щадять Вашу шкіру.

Якісно миючі засоби оцінюються за їх піноутворенням, яке характеризується висотою та стійкістю утвореної піни. Однак, миючі властивості засобів не можна прямо виводити з характеристик піноутворення.Іноді при однакових характеристиках піноутворення кількість вимитого посуду різними засобами може відрізнятися в рази.

Необхідно, щоб рівень рН миючих засобів був в межах 5-10 одиниць.

Але врахуйте, що шкідливий вплив миючих засобів на шкіру Ваших рук визначається не стільки рівнем рН, скільки властивими йому знежирюючими властивостями. Чим краще засіб справляється з жиром на посуді, тим більш згубний він для шкіри. Причому, рекламовані добавки у вигляді бальзамів не рятують Вашу шкіру від висушування. Тому застосування рукавичок і кремів повинно стати правилом. До миття посуду скористайтеся спеціальним захисним кремом, а виконавши роботу – поживним.В’язкі миючі засоби легше дозувати. Це допомагає економити. Але пам’ятайте, що загусником для дешевих засобів служить звичайна кухонна сіль. Її надлишок шкідливий для шкіри. Кращі миючі властивості демонструють засоби, що відрізняються «середньою» в’язкістю. Обов’язково стежите за терміном придатності засобу. Думка про те, що це – не продукт харчування і використовувати прострочений засіб не шкідливо, дуже згубна. Буде страждати шкіра рук. Крім того, засобом миється посуд, що контактує з продуктами.Для ручного миття краще не застосовувати миючі засоби, призначені для мийних машин. І категорично не варто використовувати для посудомийних машин засоби для ручного миття посуду. Це може призвести до передчасного виходу з ладу машини. Це ж стосується і пральних порошків та машин.Пам’ятайте, що ефективність більш дорого засобу може з надлишком компенсувати різницю в ціні. При тому, що шкоди Вашій шкірі і навколишньому середовищу такий засіб принесе набагато менше. Спробуйте порахувати самі. Необхідно лише звикнути користуватися меншою кількістю засобу.Сьогодні пропонуються миючі засоби, призначені для використання в мийних машинах, що поєднують в одній таблетці властивості миючого засобу та ополіскувача. При застосуванні звичайного засобу рекомендується ополіскувачвикористовувати окремо. Важливо пам’ятати і про необхідність пом’якшення води для машини.

Спеціалісти Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області радять уникати миючих засобів, у складі яких є наступні речовини:

– гідрохлорид натрію (інколи зазначається якsodiumhypochlorite).Ця сполука часто використовується як відбілювач і може викликати дуже небажані наслідки;

– нафтові дистиляти. Входять до складу поліролей для металевих поверхонь і можуть впливати на зір і нервову систему;

– феноли і крезоли. Ці бактерицидні речовини дуже їдкі і можуть викликати діарею, запаморочення, втрату свідомості і порушення функцій нирок і печінки;

– нітробензол. Токсична речовина. Всмоктується через шкіру, чинить сильну дію на центральну нервову систему, порушує обмін речовин, викликає захворювання печінки, окисляє гемоглобін в метгемоглобін. Може входити до складу поліролей для підлоги і меблів;

– формальдегід. Канцероген, що викликає сильне подразнення очей, горла, шкіри, дихальних шляхів і легенів. Може бути присутнім у складі чистячих речовин.

Працівниками сектору ринкового нагляду Інспекції проводяться планові та позапланові перевірки розповсюджувачів та виробників миючих засобів. За результатами перевірок приймаються рішення про обмеження обігу миючих засобів, які не відповідають встановленим вимогам, а саме Технічному регламенту мийних засобів, накладення фінансових стягнень.

Так при перевірці магазину “Світлана” у Ланівцях (підприємець Притула О.М., вул. Привокзальна, 1) виявлено миючі засоби (концентрований пом’якшувач тканин “Сілан королівський золотий” та концентрований пом’якшувач тканин “Сілан королівська перлина”) які не відповідають встановленим вимогам щодо безпечності миючих засобів, без належного маркування та товарно-супровідної документації. За порушення вимог законодавства на підприємця Притулу О.М. накладено штрафні санкції.

При перевірці магазинів підприємця Сагайдака В.Я. в смт. Підволочиську та м. Теребовлі виявлено миючі засоби, які не відповідали встановленим вимогам щодо безпечності миючих засобів , а саме – дезинфікуючий засіб для догляду за унітазом, цитрус, ТМ “Сантік”, дезинфікуючий засіб для догляду за унітазом, хвойний, ТМ “Сантік”, гель для туалету чистота та свіжість, KRET WC ACTIV, ТМ “KRET”, миючий засіб від нальоту та іржі, ТМ “CILLIT BANG”, миючий засіб від плям та плісняви, ТМ “CILLIT BANG”. На підприємця Сагайдака В.Я. накладено штрафні санкції.

Шановні споживачі, спеціалісти Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області готові надати Вам консультації за телефонами – (0352) 52-32-16, 52-83-71

Завідувач сектору ринкового нагляду

Майка Роман Несторович

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися