Фірма зі встановлення опалення ошукала понад сотню тернополян

4Більше сотні тернопільських сімей сьогодні не можуть привести до ладу оплату за тепло. Кілька років тому місцева фірма, підробивши документи, встановила у квартирах тернополян індивідуальне опалення. Жодних дозволів на це ані міська рада, ані «Теплокомуненерго» не давали. Про недобре ошукані клієнти дізналися лише тоді, коли побачили рахунки від комунального підприємства.

Майже чотири роки тому більше сотні тернопільських сімей вирішили відмовитись від централізованого опалення і скористалися послугами одного з підприємств, яке встановлювало індивідуальне опалення. Жодних підозр фірма у тернополян не викликала, адже її представники показали клієнтам усі необхідні документи, в тому числі дозволи, видані місцевою владою. Роботи фірма виконувала справно, тому більшість тернополян залишилися задоволеними. Але так тривало не довго. Уже через рік махінації виявило комунальне підприємство «Тернопільтеплокомуненерго». Під час підготовки річного звіту працівники побачили різницю у фінансових планах та звітах і почали шукати причину. З’ясувалося, що понад сотню абонентів протягом року не сплачували за надані послуги. Після цього підприємство зробило підрахунки і надіслало тернополянам рахунки. Суми у них були чималі, адже абоненти не платили за послуги більше року. Про цю ситуацію «Номер один» розповіли у Тернопільській міській раді. Саме з її подання справою зайнялися правоохоронні органи.

Як з’ясувалося пізніше, усі документи, за якими тернополянам встановлювали опалення, були підробленими. Тепер вони змушені оплатити послуги комунального підприємства, адже офіційно їхні помешкання не були відключені від централізованого теплопостачання. Ситуація, за словами міського голови Сергія Надала, складна, і щоб вирішити її, у міськраді створили відповідну комісію.

– У 2010 році приватне підприємство шляхом обману встановило людям індивідуальне опалення у помешканнях, – пояснює мер Тернопля. – Працівники цього підприємства підробили документи міської ради, виконавчого комітету, комунальних підприємств, у яких нібито було дано дозволи на встановлення індивідуального опалення. Люди опаленням користувалися більше року. Протягом цього часу від «Теплокомуненерго» їм не надходили рахунки за тепло. Коли дану ситуацію виявили правоохоронні органи, то порушили кримінальну справу, зробили інвентаризацію усіх споживачів комунального підприємства. Таким чином з’ясувалося, що майже в сотні квартирах встановили опалення за фіктивними документами. Відповідні органи визнали, що всі документи були підроблені: печатки, підписи та інше. КП «Міськтеплокомуненерго» виставило цим споживачам рахунки за опалення за два роки. Люди користуються індивідуальним опаленням, але централізоване офіційно не відключене, тому  доводиться платити і за індивідуальне, і за централізоване опалення. Міська рада не має права надавати дозволу на встановлення опалення. Ми у межах цієї комісії те, що зможемо згідно з законом зробити, зробимо. А потерпілим порекомендували звернутися до суду, щоб прийняти рішення стосовно рахунків за попередні роки.

До слова, саме у 2010 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, встановлювати індивідуальне опалення у багатоповерхових будинках заборонено. Про жодні винятки з цього правила для таких форс-мажорних обставин у документі не йдеться. Саме в цьому і полягає вся складність ситуації.

За словами заступника міського голови Владислава Стемковського, більше року комунальне підприємство не бачило махінацій через втручання в систему. У зв’язку з цим на КП проводили службове розслідування.

Незважаючи на те, що за цими фактами була порушена кримінальна справа, підприємці, які встановлювали опалення за підробленими документами, сьогодні продовжують займатися бізнесовими справами. Міське керівництво нарікає на правоохоронні органи, які попри велику доказову базу досі не притягнули шахраїв до відповідальності.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися