Для тернополян зростає загроза кишкових інфекцій

39196-1uЛіто – період, коли ймовірність кишкових інфекцій найвища у році. Тому спеціалісти санепідслужби просять тернополян бути дуже уважними до того, що вони споживають. Через високу температуру продукти мають властивість швидко псуватися, а у кишкових інфекцій з’являються райські умови для розмноження. Відтак кожен погано вимитий фрукт та не до кінця просмажене м’ясо становлять потенційну небезпеку.

Кишкові інфекції уражають частіше

Спеціалісти Держсанепідслужби області систематично моніторять епідситуацію щодо кишкових інфекцій: щоденно аналізують рівень захворюваності, щотижнево оцінюють результати епідрозслідування всіх випадків захворювання стосовно джерела інфекції, ймовірних факторів передачі, умов, що сприяли виникненню. До кишкових інфекцій належать такі захворювання, як гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, ротавірусна інфекція, шигельоз, сальмонельоз, черевний тиф тощо. Ці інфекції потрапляють в організм разом з інфікованими продуктами або водою і проявляються у вигляді розладів з боку шлунково-кишкового тракту.

За 6 місяців цього року показник захворюваності на  гастроентероколіти зріс порівняно з минулорічними даними  на  36,8%, серед населення області зареєстровано 502 випадки проти 368 за аналогічний період 2013 року. З початку року зареєстровано 306 випадків гастроентероколітів  серед дитячого населення  віком від 0 до 17 років  проти 197 за аналогічний період  минулого року.

– Проаналізувавши багаторічну динаміку та циклічність захворюваності кишковими інфекціями, слід зазначити, що  на території області спостерігається типова  для них літньо-осіння сезонність із характерним прогнозованим підвищенням показників захворюваності  в цей період, – розповідає головний спеціаліст Держсанепідслужби у Тернопільській області Ірина Кулачковська. – Ріст захворюваності в літній період пов’язаний з активізацією шляхів передачі інфекції, коли створюються сприятливі умови для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі. А також із змінами в організмі людини – зниження захисних сил.

Найгірше, що наявність збудників не впливає на смак продукту. Інфіковані харчі на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.  Особливу небезпеку  становлять продукти, що реалізуються на стихійних ринках. У процесі виготовлення, зберігання, транспортування можливе забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами. Найбільше це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають певних  умов зберігання.

Мити руки і читати написи на етикетці

Аби уникнути кишкових інфекцій, особливо в літній період, необхідно мити  руки перед приготуванням  їжі та перед  її вживанням, не готувати їжу про запас та  багатокомпонентні страви, бажано  обмежити вживання кулінарних (салати, заливне, холодець, паштети)  та кондитерських виробів із кремом (торти, тістечка, желе), обов’язково зберігати продукцію, яка швидко псується,  у холодильнику, рекомендує Ірина Кулачковська.

Фахівець не радить  купляти продукти  в місцях стихійної торгівлі. Краще – у торговельній мережі, де можна вимагати супровідну документацію. Необхідно  звертати увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом: складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин.

Тим, хто збирається на відпочинок, медики дають особливі рекомендації. Зокрема, не варто пити воду із сумнівних джерел чи колодязів, не купатись у брудній стоячій воді, а тільки у спеціально відведених місцях. Батькам для приготування дитячих сумішей використовувати тільки кип’ячену воду, дотримуватись поточності етапів приготування, що зазначені виробником, слідкувати за умовами зберігання та  термінами придатності відкритої упаковки сухої суміші.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися