Молоді сім’ї, які живуть в орендованих квартирах, не зможуть оформити компенсацію

a-kasse-en-god-forsikringАнонсоване владою зростання вартості комунальних послуг таки відбулося. Уже помітно зросли тарифи на газ, електроенергію, опалення та воду.

У зв’язку зі зміною цін на комуналку багатьом тернополянам доведеться затягнути паски. Адже життя в місті тепер стало майже наполовину дорожчим.

– Ціни виросли, як на дріжджах, – наголошує тернополянка Наталія Хуторна. – Зарплати залишилися на тому ж рівні, а в декого – навіть зменшилися, проте комунальні – традиційно подорожчали.

За словами пані Наталії, вона живе у двокімнатній квартирі з чоловіком та двома дітьми. Сім’я з острахом чекає нових квитанцій.

– Навіть не знаю, як економити, лічильники вже маємо, – додає вона. – На компенсацію розраховувати марно, бо живемо в орендованій квартирі.

1405151552_RIA_27_3

Зекономити допоможуть лічильники

З 1 липня у місті тариф на централізоване водопостачання та водовідведення зріс на 37% – із 5 грн. 48 коп. до 7 грн 52 коп. за один кубометр води, розповідає начальник відділу розрахунків населення КП «Тернопільводоканал» Руслан Бурмас.

– Понад 90 % споживачів розраховуються за послуги централізованого водопостачання та водовідведення за показниками індивідуальних засобів обліку, – каже він. – До прикладу, мешканець, у якого встановлений лічильник, у середньому за місяць споживає 2,6 кубометра води. Якщо водоміра нема, а в будинку встановлений загальнобудинковий лічильник, то нарахування здійснюються згідно з його показниками. У середньому це становить 7,6 кубометра води в місяць на одного мешканця.

Якщо нема ні квартирного, ні загальнобудинкового лічильників, то нарахування за спожиті послуги водопостачання та водовідведення, як каже пан Бурмас, здійснюються за нормами, затвердженими виконкомом Тернопільської міськради. Так, мешканцю за місяць здійснюється нарахування в середньому за 5,6 кубометра води. Задля економії працівник водоканалу радить споживачам встановлювати індивідуальні лічильники.

Окрім збільшення ціни холодної води, зросли ціни і на гарячу. За розповіддю заступника директора з економіки КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Володимира Онишківа, один кубометр води за умови підключення рушникосушильників (сушка для рушників – прим. авт.) до систем гарячого водопостачання подорожчав на 39,1%. Тобто з 15,71 грн до 21,86 грн. Якщо тернополяни не мають такого приладу, під’єднаного до систем гарячого водопостачання, або він підключений до системи централізованого опалення,  вони сплачуватимуть за гарячу воду 20,34 грн за один кубометр, тоді як стара ціна — 15,71 грн. У відсотковому співвідношенні ціна виросла на 29,5%.

Змінилися не тільки тарифи на централізоване опалення, а й механізм їх нарахування, зауважує пан Онишків.

– До 1 серпня споживачам нараховуватимуть 1,30 грн за кв. метр опалювальної площі протягом року та 4,89 грн – упродовж опалювального періоду, та з наступного місця тернополяни сплачуватимуть 8,12 грн за один кв. метр тільки протягом опалювального періоду, – пояснює він.

Якщо порівнювати річну плату — тариф — на послугу з централізованого опалення при нормативній тривалості опалювального періоду 190 діб за новим та попереднім тарифами, вартість послуг зросла на 10,1%.

Найбільше подорожчали газ та світло

Найбільше з компослуг подорожчав природний газ – майже на 50%. Нагадаємо, що тарифи на нього підвищилися вже з 1 травня, говорить начальник відділу розрахунків ПАТ “Тернопільміськгаз” Людмила Полотнянко.

У разі використання природного газу для приготування їжі або підігріву води в багатоквартирних будинках за наявності газових лічильників блакитне паливо коштує 1,182 грн за кубічний метр з ПДВ, а за відсутності газових лічильників – 1,299 грн.

Для тих, хто має індивідуальне опалення або мешканців будинків, де відсутнє центральне газовідведення, здійснюється окреме нарахування. За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 кубометрів на рік, газ коштуватиме за наявності газових лічильників – 1,089 за метр кубічний, у разі відсутності лічильника – 1,197 грн. Якщо ж обсяг споживання природного газу не перевищує 6000 кубометрів, вартість одного кубометра палива при наявності лічильника становить 1,788 грн, за відсутності засобів розрахунку – 1,965 грн.

Мешканці, котрі споживають більше 6000 кубометрів газу на рік, сплачують 3,645 грн за один метр кубічний – ті, які мають лічильники, та 4,011 – ті, які їх не мають.

Окрім вищеперерахованих послуг, з 1 червня подорожчала електрика. Як зазначив директор енергозбуту ВАТ “Тернопільобленерго” Сергій Оляніцький, її вартість зросла на 10-40%.

Ціна одного кіловата тепер становить 30,84 коп. – за умови споживання до 150 кіловат на місяць. Якщо споживання електроенергії становить від 150 до 800 кіловат, вартість одного дорівнює 41,94 коп. Для споживачів, які використовують більше 800 кіловат, – 1,34 грн.

З початку липня тернополяни очікували й на збільшення тарифів квартплати. Але, як говорить начальник фінансово-бухгалтерського відділу управління житлово-комунального господарства міськради Надія Кравець, підвищення цін поки не відбулось. Наразі працівники служби розробляють відповідні перерахунки. Про реальні терміни подорожчання квартплати посадовець не говорить.

Компенсація – не для всіх

Згідно з новою адресною програмою Уряду для соціальної підтримки малозабезпечених сімей, їм призначається компенсація. Право на отримання такої державної допомоги можуть отримати ті родини, середньомісячний сукупний дохід яких (за попередні шість місяців) не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, розповідає заступник начальника управління соціальних виплат для населення – начальник відділу департаменту соцзахисту Тернопільської обладміністрації Тамара Козак. Нагадаємо, що прожитковий місячний мінімум на одну людину нині становить 1218 грн. Втім, для того, щоб отримати компенсацію, тернополяни мають надати у відповідні органи довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Враховуючи те, що більшість молодих сімей живуть в орендованих квартирах, скористатися таким подарунком від держави вони не зможуть.

– Розмір відшкодування визначається як різниця між розміром плати за послуги після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сплачувала до їх зміни, – наголошує пані Тамара. – Приміром, якщо родина раніше платила за комунальні послуги 300 грн, а тепер – 400, то розмір компенсації становитиме100 грн.

Документи та механізм звернення детальніше представлені в інфографіці.

– Тернополяни, які мають оформлену житлову субсидію на літній період, можуть паралельно отримувати і компенсацію, – каже пані Козак. – Втім, уже наприкінці місяця ми очікуємо змін, згідно з якими людина зможе на вибір оформити або компенсацію, або субсидію.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися