Освітній портал «Нова школа» розробив тернополянин Володимир Постернак

osvitaЗ нового навчального року у кількох школах області запровадять інноваційний освітній проект. Йдеться про портал «Нова школа». Портал цей поєднує у собі інформаційну, навчальну та соціальну складові. Прогресивні вчителі викладатимуть на порталі відео-уроки з різних предметів та заповнюватимуть електронний класний журнал. Діти матимуть можливість безкоштовно переглядати відео-уроки, перевіряти свої знання по темі за допомогою тестів, спілкуватися з ровесниками та педагогами. А батьки за допомогою електронного журналу зможуть слідкувати за успішністю та поведінкою дітей у школі. Як учні, так і вчителі матимуть можливість виставляти на порталі власні публікації, статті, фотографії про школу, навчання, роботу, вести блог тощо.

Подібних проектів в Україні немає, і Тернопільщина стане першою областю, де його запровадять. Портал «Нова школа» розробив заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Володимир Постернак. Портал уже пройшов випробування на базі приватної школи програмування.

– Ідея дуже проста – людина спілкується там, де вона працює або навчається, – говорить Володимир Постернак. – Тобто робота передбачає і спілкування. Якщо вчителі будуть працювати на цьому порталі і створювати відео уроки, навчальні курси, тести, то зможуть там же спілкуватися. Учні зможуть навчатися на порталі і теж будуть спілкуватися. Портал є типовим, він зроблений як конструктор і може налаштовуватися під різні навчальні заклади. Налаштовується дизайн порталу та програмні модулі. Окрім того, з часом окремі портали в школах будуть об’єднані в одну мережу, і вони зможуть взаємодіяти між собою.

Для того, щоб подібний портал був ефективним над ним повинні працювати і вчителі, і учні. Щоб залучити до наповнення порталу школярів Володимир Постернак пропонує у школах створити гуртки журналістики. Тоді діти будуть брати інтерв’ю у ровесників, писатимуть новини школи, розповідатимуть про успіхи у навчанні, перемоги на олімпіадах тощо. І все це публікуватимуть на порталі в інформаційній частині. Може виникнути проблема з вчителями, адже їм доведеться заповнювати електронний журнал, писати оголошення, зауваження щодо поведінки учнів, готувати відео-уроки. Не кожен вчитель виявлятиме бажання працювати з усім цим. Але тут, за словами Володимира Постернака, у них немає вибору – їм доведеться переключатися на нові технології.

– Це може звучати жорстоко, але я мушу це сказати, – говорить автор «Нової школи». – Наша освіта вже повинна переключатися на нові технології. А хто не може цього робити, то таких людей треба заміняти молодими людьми, які закінчують вузи і чекають декілька років на те, щоб їм дали роботу. Проект запрацює тільки в тому випадку, якщо всі будуть працювати над ним. Ми його протестуємо, допишемо відповідні модулі, якщо будуть помилки, але якщо вчителі будуть блокувати цю річ, то вона працювати не буде. Тому задача облради та керівництва освіти попрацювати з вчителями, щоб вони це використовували відповідним чином.

У облраді також розуміють, що не всі педагоги захочуть працювати з цим проектом, але «Нову школу» обов’язково впровадять у життя.

– По великому рахунку «Нова школа» – це внутрішня соціальна мережа для школярів та вчителів.  Електронний журнал – це контроль за навчанням і успішністю дітей, передбачено, що даний портал буде надсилати автоматично есемески на мобільні телефони батьків про пропуски уроків, щотижня буде звіт по оцінках та поради на що батькам звернути увагу. Цей продукт дозволить зупинити негативне явище, яке ми спостерігаємо в школах перед  випускними, коли учні різко починають отримувати хороші оцінки. Друге завдання цього проекту об’єднати зацікавлених педагогів, щоб вони показували через власні відео-уроки кращі практики навчання дітей. Адже в області є багато цікавих, неординарних, прогресивних вчителів, які самостійно шукають відео-уроки, вдосконалюють систему навчання. Для влади важливо, щоб ми зробили свій продукт відео-уроків по кожному предмету, і стимулювали вчителів до цієї роботи. А соціальна мережа – це супутній продукт. – зазначив один з підлеглих Василя Хомінця.

З вересня 2014 року виберуть 2-3 міські та 2 районні школи і на них будуть тестувати портал «Нова школа». А з січня наступного року цей проект мають намір запровадити в усіх школах області.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися