На Малашівському сміттєзвалищі не проводять належної рекультивації?

14645369Постійні пожежі на території Малашівського сміттєзвалища завдають значної шкоди здоров’ю жителів сіл Горішній Івачів, Долішній Івачів та Ігровиця Тернопільського району. Про це на сесії обласної ради повідомив депутат Мирон Кузик, будинок якого знаходиться за 800 метрів від полігону.

– Громади навколишніх сіл скаржаться, що внаслідок постійних пожеж на сміттєзвалищі, які відбуваються через самозапалювання сміття, виділяється величезна кількість шкідливого диму, який поширюється та постійно покриває ці села, що завдає значної шкоди здоров’ю жителів сіл. Особисто мені 63 роки, і я, як і інші жителі цих сіл, хочу ще трохи прожити! – зазначив Мирон Кузик.

Зі слів громадян, як зауважив депутат, ці пожежі відбуваються не через підпали невідомих осіб, як кажуть у Тернопільській міській раді, а через неналежну роботу відповідних підприємств, які займаються вивозом на полігон сміття, оскільки вони не проводять належної рекультивації.

У зв’язку з піднятою проблемою Мирон Кузик направив звернення на ім’я начальника державної екологічної інспекції в Тернопільській області, однак належної реакції не отримав. Як пояснив голова облради Василь Хомінець, так сталося через те, що захворів головний екоінспектор області Микола Батіг. Така відповідь не задовольнила Мирона Григоровича, і він заявив, що коли Батіг не зміг організувати роботу своїх підлеглих, щоб направити їх на сміттєзвалище для складання протоколу, то такий чиновник не має права обіймати державницьку посаду.

Зауважимо, що по даному питанню 8 липня на Малашівському сміттєзвалищі збиралася комісія, яка, як відзначив Мирон Кузик, працювала більше для «галочки», аніж для конкретного вирішення проблеми.

– Я особисто запитав в особи, яка опікується сміттєзвалищем, що потрібно для того, щоб загасити пожежі на полігоні. Той відповів, що за наявності двох справних самоскидів, навантажувача і двох екскаваторів можна до двох тижнів побороти пожежі. Якщо цією проблемою не займуться відповідні органи, то я сам готовий сісти за кермо автівки, щоб тільки здоров’я людей було у безпеці, – емоційно заявив Мирон Кузик.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися