У Домаморичах селяни не можуть підступити до власного ставка

uuPtwRSe0gQ-635x476Конфлікт навколо ставка у Домаморичі загострюється вже тривалий час. Сільська громада і орендар ставка Володимир Шевчук не можуть дійти згоди у праві користування водними ресурсами.

Днями представники села звернулися до райдержадміністрації Тернополя з проханням перевірити законність оренди водного плеса. Громада підозрює, що орендар використовує ресурси ставка незаконно. Спеціальна комісія райадміністрації скликана, аби вислухала взаємні претензії сторін, і не знайшла виходу з ситуації. Пану Шевчуку порекомендували привести до ладу документацію, виготовити нову грошову оцінку орендної плати згідно законодавства, підготувати технічну документацію, яка б чітко окреслювала аспекти перебування орендованої території в межах і за межами населеного пункту.

Сільська громада неодноразово звертала увагу на неповноправні дії власника ставу. Як розповів один з депутатів сільради, Володимир Шевчук забороняє людям користуватися водними ресурсами для особистих цілей, вимагає у них плату за «відро води», пише Свобода. Ловити рибу можна теж лише за гроші. Хоча, як пригадує депутат, коли укладався договір, орендар обіцяв жителям, що вони можуть у вихідні та святкові дні жителі рибалити однією вудкою безплатно. Проте, скаржаться депутати, в результаті численних перевірок правоохоронних органів, документи, які це підтверджують, дивним чином «зникли». Крім того, безплатний відпочинок на ставку для місцевих теж заборонений, хоча, згідно статті 51 Водного Кодексу України, орендар водного об’єкту зобов’язаний передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, спортивне рибальство тощо). Представник пана Шевчука адвокат пан Ярослав Федик пояснює такі дії бажанням попередити нещасні випадки, які можуть статися внаслідок загального доступу до ставка.

Якщо врахувати, що договір оренди був укладений у 2002 році, і з того часу кілька разів мінялося земельне законодавство, нормативи щодо грошової оцінки орендної плати, виникає багато запитань до орендаря. Своє бачення ситуації висловив голова Тернопільської райдержадміністрації Андрій Строєвус: «Наша позиція дуже проста – потрібно привести до відповідності документацію стосовно користування водними об’єктами, тим самим врегулювати відносини орендаря з місцевою громадою. Є дуже складна ситуація, і ми мусимо відреагувати, адже виявлені невідповідності у документації, які треба вияснити і виправити».

Акценти на юридичних аспектах зробив учасник засідання, депутат райдержадміністрації Богдан Лихий. Він звернув увагу комісії на відсутність необхідних документів, які б підтвердили дозвіл пану Шевчуку проводити реконструкцію споруд у межах орендованої території.

А тим часом конфлікт залишається відкритим.

Джерело: Свобода

Вам також може сподобатися