Вчителі Тернопільщини будуть отримувати на 500 грн. менше?

201406271403856155218Майже на 500 грн. менше можуть отримувати педагоги області через постанову Кабінету Міністрів, яка змінила розмір надбавок за престижність праці. Педагогічні колективи стурбовані такою позицією уряду, тому звернулися до нардепа Івана Стойка з проханням відстояти інтереси освітян у Верховній Раді та Кабміні.

Першим через невтішну для педагогів постанову на сполох забив педагогічний колектив Білецької ЗОШ І-ІІ ступенів. На думку заявників, Кабінет Міністрів порушує законодавство України про освіту та оплату праці, а постанова обмежує права та гарантії педагогічних працівників на ту невелику доплату, що надає держава за їх особливу працю.

– Кабмін своїми постановами від 25 березня 2014 року змінив розмір надбавок педагогічним працівникам установ та закладів освіти за престижність праці, а також працівникам бібліотек за особливі умови праці з фіксованого – 20% та 50% відповідно на так званий гнучкий –  від 0 до 20% чи 50%. Такими нововведеннями уряд суттєво погіршив умови оплати праці освітян. Адже внаслідок прийнятих урядових рішень заробітна плата педагогічних працівників у грошовому еквіваленті може зменшитися від 278 до 474 гривень. Вказані розміри доплат педагогічним працівникам не можуть коливатися в межах від 0 до 20 чи 50 відсотків ставки заробітної плати, оскільки кожен з педагогів, на якого покладено виконання цих обов’язків, виконує однакову за змістом та обсягом роботу. Тому оплата за її виконання має встановлюватись у фіксованому розмірі, – йдеться у заяві.

Прийняття цих змін тільки узаконює поступову ліквідацію даних надбавок, вважають педагоги. Оскільки освітня галузь на 2014 рік профінансована із значним дефіцитом у бюджетах усіх рівнів – від державного до місцевих, то такі надбавки можуть взагалі не виплачуватись.

Як наслідок, і до того невисокий життєвий рівень освітян упаде ще нижче, а це неодмінно спричинить соціальну нерівність та соціальну несправедливість і призведе до глибокого невдоволення у трудових колективах.

У зв’язку з невдоволенням постановою педагогічних працівників народний депутат Іван Стойко звернувся до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та Міністра освіти Сергія Квіти з проханням вжити заходів щодо забезпечення соціальних гарантій педагогічним працівникам. Наразі нардеп та освітяни області чекають відповіді і сподіваються, що їхні побоювання будуть почуті «наверху».

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися