На Тернопільщині готуються до опалювального сезону із застосуванням альтернативної енергії

image3sНа Тернопільщині, як і в усій Україні, йдеться про зменшення використання природного газу, в тому числі, за рахунок альтернативної енергетики, уже цьогорічного опалювального сезону. Про це йшлося на прес-конференції заступника голови Тернопільської ОДА Леоніда Бицюри у середу, 16-го липня. Щороку, як повідомив посадовець, область споживала 820 млн кубометрів природного газу.

У грошовому еквіваленті це 670 мільйонів гривень, що є значною сумою для бюджету регіону. Найбільш реальним у найближчій перспективі є перехід на масове застосування твердопаливних котлів. Уже нині їхні виробники співпрацюють з бюджетними організаціями і споживачами краю. Орендуючи невелике приміщення для встановлення котла, вони продають теплову енергію бюджетним установам, котрі за таких умов і не платять за встановлення й закупівлю твердопаливного котла, і можуть розраховувати на зменшення витрат на опалення свого приміщення на 10-15%. «Це стартові умови компанії, але ми розуміємо, що резерв економії набагато більший. Ми оцінюємо його, як мінімум в 30-40%. А тому ведуться переговори», — зазначив Леонід Бицюра. До слова, на Тернопільщині достатньо запасів торфу, котрий використовується для твердопаливних котлів. Ще донедавна в Шумському районі функціонував торфобрикетний завод і зараз йдеться про його модернізацію, а відтак — відновлення роботи.

У напрямку розвитку вітроенергетики на Тернопільщині працює місцева компанія, експерти якої, оцінивши вітровий потенціал області, наразі відібрали для можливого встановлення необхідного обладнання три райони — Тернопільський, Підгаєцький і Бережанський. Йдеться і про застосування в області біогазу. Хоча раніше на Тернопільщині уже були ініціативи щодо цього, проте вони так і не були реалізовані. У 2007-му році, енергетики і аграрії області переймали досвід в Німеччині. Адже в окремих країнах Європи біогаз спрямовують на загальне використання. Як повідомив заступник голови ОДА, вже підготовлена Програма реформування і модернізації системи теплопостачання в Тернопільської області на 2014-2015 роки. Нею передбачено на відповідні роботи 200 мільйонів гривень. Унаслідок реалізації цієї програми, планують скорочувати споживання природного газу щороку на 7 мільйонів кубометрів.

Джерело: День

Вам також може сподобатися