Тонна риби загинула у ставку в селі Іванівка на Теребовлянщині

vlcsnap-2014-07-18-18h09m53s175Тонна риби загинула через те, що хтось спустив воду у ставку в селі Іванівка на Теребовлянщині.  Це намагалися зробити кілька разів, востаннє – минулого тижня, проте рибу, що загинула, досі не утилізували. Місцеві з острахом чекають спеки, адже сморід навколо водойми вже сильний.

Без води, встелений мертвою рибою. Так тепер виглядає сільський ставок в Іванівці Теребовлянського району. Його спустили минулого тижня, розповідає начальник відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області Андрій Об’єщик. Частину риби, а це три двохсотлітрових бочки переважно карасів, хоча траплявся короп та щука, місцеві мешканці встигли врятувати, переселили в іншу водойму. Решта риби загинула.

– Загинувшої риби, ми здійснили підрахунок кількісний і видовий, виявилось близько тонни на загальну суму близько 30 тисяч одиниць карася. Масштаби вражають, бо спека, риба спливла, животи поздувались, сморід несамовитий, – розповідає тв4 начальник відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області Андрій Об’єщик.

Хто і навіщо спустив водойму – невідомо. На місці вже побували працівники рибоохорони, екологи взяли проби води, обставини з’ясовують правоохоронці.

– Неофіційно місцеві мешканці кажуть питати голову, він все добре знає, хто робив і для чого. Сільський голова розводить руками каже, що не знає, хто це зробив, це невідомі, хоча  видно, що дамба просто розкопана лопатами. В самому центрі села розкопати дамбу, щоб ніхто не бачив, неможливо. І нікуди не повідомити, – каже Андрій Обєщик.

– Греблю спустили.

– Хто?

– Та якби я знав. А коли це сталось?

– З п’ятниці на суботу. Та де, ще скоріше. То вже третій раз.

Натомість сільський голова взявся вирішувати проблему власноруч, розповідає Андрій Об’єщик. Слова підтверджує відео з місця події. Сільський очільник відкрив канал, щоб випустити мертву рибу за течією вниз, в ще один ставок. Цього робити аж ніяк не можна було, кажуть фахівці. Навколо водойми вже стоїть сморід. Масове скупчення і загнивання риби може спричинити поширення інфекцій і навіть епідемію. Зібрану в одній водоймі рибу треба негайно утилізувати. Як, вирішить ветеринарна служба. Очевидно, спалити на переробному заводі. Як бути з самою водоймою, повинна вирішити комісія з надзвичайних ситуацій, кажуть фахівці. Проте вже зараз зрозуміло, хоча наповнити ставок водою знову можна, живої риби в ньому не залишилось.

Джерело: ТВ-4

Вам також може сподобатися