Ректор педагогічного розповів про хабарі

20140721_0039Закон України “Про вищу освіту”, який на початку липня прийняли у Верховній Раді України, зменшить кількість випадків хабарництва у вузах. У цьому переконаний член президії Асоціації ректорів університетів України, ректор ТНПУ імені Володимира Гнатюка Володимир Кравець.
Він пояснив, що для хабарництва є дві причини – бажання студентів отримати вищу оцінку, щоб мати стипендію та бажання викладачів додатково заробити на цьому. А у новому законі йдеться про те, що стипендію призначатимуть за рейтинговою системою, при якій не обов’язково мати середній бал 4.0.

– До цього часу студент отримував стипендію, якщо мав за сесію середній бал 4.0, – пояснює Володимир Кравець. – Якщо студент отримав трійку з якогось предмету, він починає шукати, як її перекрити п’ятіркою. Шукають спонсорів, виходи і це створює передумови хабарництва. На жаль, багато студентів не хоче «пахати». Вони йдуть легшим шляхом, їм легше буває віддати одну стипендію, щоб заробити ще п’ять. З іншого боку, кількість викладачів прив’язана до кількості студентів, і вони розуміють, що коли почнуть направо і наліво ставити двійки, то завтра значної частини з них не буде. Значить він так чи інакше стимулюється до того, що мусить поставити хорошу оцінку. Викладач при своїй «дуже високій» зарплаті стає в позу: «Чому я маю задурно ставити оцінку?». У новому законодавстві чітко записано наступне: не середній бал 4.0, а не менше, як дві третіх студентів, при чому без врахування осіб, які отримують соціальні стипендії. Тобто в університетів з’являється реальний механізм більш об’єктивно оцінювати студентів, бо нас часто звинувачували і, можливо правильно, що ми затискаємо, щоб не вискочити за певну межу – 72% стипендіального забезпечення не вище. І ми часто гроші платників використовували для того, щоб покрити брак коштів на стипендію для студентів державної форми навчання. Сьогодні написано чітко дві третіх, але не більше 75%. Мова йде про рейтинг, навіть якщо у студента є трійки, але по рейтингу він входить у дві третіх, то буде мати стипендію. Тобто, кількість тих, хто отримуватиме стипендію зросте. У прикінцевих положеннях Закону також йдеться про перспективу збільшення стипендії до прожиткового мінімуму. Як збільшуватиметься розмір стипендії розписано до 2016-2018 років.

Факти хабарництва у педагогічному, за словами Володимира Кравця були, не в такому глобальному масштабі як це хотіли показати, але були. І, на жаль, час від часу ця проблема «вискакує» у всіх вузах. Ректор ТНПУ також зазначив, що жодне питання, яке було порушене у зв’язку із хабарництвом у вузі не було доведено до суду. Утім, працівників, які були ласі до такого заробітку, з роботи звільнили.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися