Картини тернопільського художника, яким понад 100 років, досі продаються з аукціонів

kartyny_140619454888Онука тернопільського художника Теодора Вацика Джеккі Бернард  нещодавно поповнила колекцію картин свого діда ще двома полотнами.

Виявила вона їх на аукціоні в інтернеті.

Картини виставив на продаж австрієць, дід якого свого часу працював у віденському аукціонному домі Dorotheum  і придбав для себе кілька полотен Теодора Вацика. Коли ж дідо помер, австрієць вирішив продати дані полотна через інтернет-аукціон.

«Коли я побачила ці картини, я одразу впізнала почерк свого діда, а також його типові сюжети: він дуже любив гори і змальовував природні селянські краєвиди та сцени», – розповідає Джеккі.

За її даними, картини жінки в полях та вівчаря, що курить люльку, датовані 1915 роком. Аби придбати їх онука Теодора Вацика, яка зараз проживає у Бельгії, їздила до Австрії.

Вона також розповіла, що недавно на аукціоні у Кракові продавали ще дві картини тернополянина: два портрети, які він намалював, будучи студентом у Кракові орієнтовно з 1904 по 1909 рік.

Слід зазначити, що Джеккі Бернард приїжджала в Тернопіль у 2007 році з нагоди святкування на державному рівні 120-річчя художника. Тоді були влаштовані масштабні виставки Теодора Вацика у Львові та в Тернополі.

Теодор Вацик народився в Тернополі у 1886 році.  У 1904 – 1909 навчався у Краківській академії мистецтв. Ще будучи студентом, за виконані малюнки і живописні етюди отримав кілька грошових премій і отримав визнання за свої роботи, представлені на художній виставці в 1907. Удосконалював знання у Відні, пізніше навчався в майстерні знаменитого художника І. Брандта.

З початком Першої світової війни в чині австрійського старшини брав участь у військовій кампанії на італійському фронті, пізніше перейшов в Українську Галицьку Армію.

Після війни жив в Італії, потім в Закарпатті. На Закарпатті поєднував викладацьку роботу з художньою діяльністю, розмальовував церкви, зокрема розписав церкву Св. Архистратига Михаїла в с. Товсте на Тернопільщині.

У 1942 виїхав до Німеччини, жив і працював в Баварії. Творчий шлях художника переривали дві війни, багато творів художника пропали безслідно. Частина збережених робіт – портрети, пейзажі, натюрморти, фігурні композиції та ікони, виконані маслом, пастеллю, аквареллю, тушшю, знаходяться в музеях Львова, Праги, Мюнхена, Тернополя.

Посмертні виставки художника відбулися в Нью-Йорку та Філадельфії в 1974. У липні 2007 у Львівському національному музеї відбулася масштабна виставка до 120-річчя з дня народження художника.

Джерело: 0352

Вам також може сподобатися