На Тернопільщині не припиняється боротьба за Почаївську лавру

news_main_6266_35183747656Тернопільська громада неодноразово зверталася до керівників держави, однак, починаючи з 2003 року, жоден український уряд не спромігся захистити інтереси українців.
Під час сесії Тернопільської облради, що відбулася 3 липня, депутати звернулися до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 438-р “Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври”. Скасування цього розпорядження поверне Почаївську лавру українській громаді.
У зверненні, яке схвалене депутатами одноголосно, зокрема, йдеться: “Ми, депутати Тернопільської обласної ради, вкрай стурбовані ситуацією, що складається довкола питання майбутнього Свято-Успенської Почаївської лаври. Почаївська лавра з часу заснування була осередком українського православ’я, однак через багаторічну окупацію духовної святині комісарами “русского міра” це молитовне місце цілеспрямовано перетворювалося в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині. Ці тенденції посилилися у зв’язку із прийняттям Кабінетом Міністрів України розпорядження від 17 липня 2003 року №438-р “Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври”. У грудні того ж року уряд Януковича передав комплекс споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату, про що укладено угоду між Держбудом та Свято-
Успенською Почаївською лаврою. Угода діє 49 років — до 1 січня 2052 року.
Такі дії Януковича мали за мету знівелювати не тільки українську історію, а й Українську церкву. Українські християнські центри — Зарваниця, Почаївська, Святогірська та Києво-Печерська лаври, Софія Київська — це духовне багатство українців. До українських святинь із молитвами йдуть прочани з усього світу, тому вони повинні належати тільки українському народові.
Хочемо нагадати, що 29 травня 2001 року Кабінет Міністрів України відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, відтак згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України у 2002 році усі пам’ятки були передані зі спільної власності територіальних громад сіл та міст Кременецького району у державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України. З огляду на зазначене, ми, депутати Тернопільської обласної ради, вимагаємо скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 438-р “Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври” та повернути попередній правовий статус”. Депутати також проголосували за те, щоб це звернення надіслати усім депутатам Верховної Ради від Тернопільщини.
Нагадаємо, що наша обласна рада неодноразово приймала звернення до керівників держави щодо вирішення означеної проблеми, однак, починаючи з 2003 року, жоден український уряд не спромігся захистити інтереси українців.
Джерело: tarnopol.in.ua

Вам також може сподобатися