На Тернопільщині обстежилися понад сотню осіб на вірусний гепатит С

1111Понад сотню козівчан та збаражчан обстежилися на вірусний гепатит С впродовж 23-24 липня. І, як не прикро, – у 12 протестованих виявлений позитивний результат.
За даними ВООЗ Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення інфекції. За даними експертів, гепатитом С інфіковано більше 3 % громадян, що становить більше 1 млн. осіб. Невтішні результати підтвердилися під час проведення дослідження, ініційованого Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні (Альянс-Україна) наприкінці липня 2013 року. За допомогою “швидких тестів” медпрацівниками було протестовано 1422 людини в тридцяти містах країни.  Гепатит С було виявлено у 13% протестованих, повідомила прес-керівник ДОЗ ТОДА Світлана Гуменна.
За результатами дослідження, проведеного Альянсом-Україна, в Тернопільській області вірусним гепатитом С інфіковано 3,85 % населення. Натомість, на диспансерному обліку знаходяться лише 0,07 %.
Про це повідомив прес-службу департаменту охорони здоров’я голова Тернопільської обласної громадської організації хворих вірусним гепатитом С “Іскра Надії” Олег Мартинюк.
– Так, 23 липня, – продовжив Олег Мар’янович – експрес-тестування на наявність вірусного гепатиту С під час профілактично-просвітницької акції “Подумай ще раз!”, що в  рамках всеукраїнської акції “Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому” за сприяння департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадмінстрації, громадської організації “Іскра надії” та обласного “Центру здоров’я” проводилося у Козівському Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Саме тут сьогодні абсолютно анонімно та безкоштовно обстежилися на вірусний гепатит С, а ще – отримали консультації лікарів та просвітницьку літературу; ознайомились з проблемою поширення захворюваності на вірусні гепатити та їх профілактикою.
Експрес-тестовано рівно п’ятдесят осіб різних вікових категорій та професій. Найменшому учаснику профілактично-просвітницької акції 7 років, а найстаршому – 74.
Як повідомив Олег Мартинюк, “у семи з п’ятдесяти протестованих виявлений позитивний результат. Таким чином, не репрезентативний відсоток хворих становить 14%.
Сьогодні, 24 липня, така акція пройшла і у Збаразькій комунальній центральній районній лікарні. Шістдесят осіб віком від 21-го до 69-ти років та різні за віком та професійною діяльністю пройшли експрес-тестування на наявність вірусного гепатиту С. У п’яти – виявлено позитивний результат. Таким чином, не репрезентативний відсоток хворих становить 8,3%.
За словами головного лікаря Збаразької КЦРЛ Валерія Суконника, “завдячуючи організаторам акції “Подумай ще раз” та громадській організації хворих вірусним гепатитом “Іскра Надії”, люди отримали нагоду подумати про своє здоров’я, безкоштовно обстежившись на вірусний гепатит С, адже наскільки відомо, експрес-тести не є дешевими.  А ще – отримати інформацію про новітні методи лікування”.
– Експрес-тестування стало можливим завдяки зусиллям Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні – мовив далі Олег Мартинюк – який надав нам швидкі тести. Організаційні питання допомогли вирішити відповідальні працівники департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА, КУТОР “Центр здоров’я”, головні лікарі та медичні персонали Козівського ЦПМС та Збаражської КЦРЛ.  Нагадую, що акція завершиться уже 28 липня у Тернопільському міському комунальному закладі “Центр первинної медико – санітарної допомоги”, філія №2, що у Тернополі.
Також голова Тернопільської обласної громадської організації хворих вірусним гепатитом “Іскра Надії” повідомив, що “нещодавно прийнята Державна цільова програма протидії вірусним гепатитам передбачає фінансування на придбання медичних препаратів для хворих на вірусний гепатит С на рівні 65 млн. дол. США до кінця 2015 року. Теж програмою передбачається залучення додаткового фінансування з обласних бюджетів.
Незважаючи на це, обласна цільова програма протидії вірусним гепатитам програма не фінансується. Так на 2014 рік з обласного бюджету не виділено жодної копійки безпосередньо на фінансування обласної Програми.  Проте, фінансування планується проводити із загального бюджету департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА.
– Така акція є життєво необхідною – підтримала позаштатний спеціаліст – терапевт департаменту охорони здоров’я Лариса Матюк – адже вона дозволяє задіяти механізм збору даних щодо рівня інфікування, а уразливим групам пройти експрес-тестування, отримати важливу необхідну інформацію в спеціалістів, та в разі виявлення такого захворювання як вірусний гепатит С – вчасно розпочати лікування. Людям важливо дати розуміння того, що вірусний гепатит С вже не є вироком і в сьогоднішіх медичних умовах є шанси вилікуватись.
“На об’єднанні зусиль громадських організацій, влади та медиків щодо поширення вірусного гепатиту С серед населення” наголосила головний лікар Козівського ЦПМСД Зоряна Пончко.
– По праву, такі заходи потрібно проводити і частіше, – зауважила Зоряна Миронівна – адже завдяки тісній співпраці Альянсу-Україна спільно з партнерськими організаціями, медичним керівництвом, забезпечується безкоштовний доступ до таки дороговартісного діагностування та лікування людей, що хворіють вірусним гепатитом С.

1112

Вам також може сподобатися