Скільки заробляють безкорисні волонтери?

fond_liydy_v_diji_blagoЇх десятки по всьому місту. Практично підлітки зі скриньками на шиях, абсолютно безкорисно намагаються допомогти хворим діткам. Принаймні так кажуть. Скільки насправді заробляють такі вигадані благодійники на чиємусь справжньому горі – сьогодні намагалась дізнатись Юля Медвідь.

Перш ніж йти і питати, як працюють вуличні волонтери, консультуємось з юристом, про те, які саме документи можемо сміло у них вимагати.

АННА САДОВА, юрист:

«Якщо вона проводить цей збір від організації, то повинна мати довіреність нотаріально засвідчену, якщо ж особа проводить збір від фізичних осіб, вона повинна мати договір із цією фізичною особою».

Виходимо на вулиці, вже за кілька метрів від телестудії, бачимо першого так званого юного волонтера.

ЮЛЯ МЕДВІДЬ, кореспондент ІНТБ:

«Ми насправді сумніваємось , що відразу на мікрофон і з телекамерою нам будуть показувати всі документи, що від нас не будуть втікати, тому наразі йдемо з маленьким мікрофоном, який буде схований в мене в сумці. Будемо підходити поки що до волонтерів, як  звичайні тернополяни»

НАДІЯ, волонтер:

« – Ми питаємось в волонтерів, бо зараз дуже багато скарг, на кого працюють, на який фонд, маєте при собі документи? Посвідчення особи, договір з волонтерською організацією

–        Маю, от

–        А ви давно працюєте?

–        Четвертий день тут

–        Вам платять якусь зарплату, чи ви так просто?

–        Просто безкоштовно.  Так»

Надя зі мною була дуже привітна, під кінець розмови навіть візитку благодійного фонду дала, вразі чого, каже і я можу долучитись до доброї справи. Ця візитка мені знадобиться потім. Йдем на пошуки волонтерів далі.

Оскільки перша зустріч вдала, далі не ховаємось і  сміло підходимо і з мікрофоном, і з камерою. Наступна волонтерка також зі всіма документами.

МАР’ЯНА, волонтер:

«- Маєте при собі документи?

– От візьміть, тут є і договір, потім моя копія паспорта, копія паспорта мами і повністю все»

Довелось пройти зовсім трошки і ще одна скринька. Таня допомагає вже рік. Запевняє, бо має вільний час, а за свою доброту грошей не отримує.

ТАНЯ, волонтер:

« – Прийшла я першого десь вересня, ну це вже без двох місяців рік – А який робочий графік?

–        Ну в мене навчання, після навчання, як маю час

–        Волонтерам платять якусь зарплату, ну хоча б символічну?

–        Немає такого, це все волонтерське , благодійна допомога»

Повертаємось на студію. Тут якраз нам візитка першої волонтерки знадобиться.

ЮЛЯ МЕДВІДЬ, кореспондент ІНТБ:

« Отже зараз я буду телефонувати, на той номер який мені дала перша волонтерка, вона каже що працює абсолютно безкоштовно, ми це перевіримо, спробуємо  влаштуватись на роботу.

–        Хочу просто поки попитати, а яка зарплата?

–        Зарплата є, але не дуже велика, по акту виконаних робіт»

Подібних оголошень в Інтернеті вдосталь. У більшості про оплату нічого не йдеться. Проте є і такі, де гонорари так би мовити благодійної праці є, і не маленька. Телефонуємо ще в один тернопільський фонд, з надією, що тут благодійники таки допомагають просто так.

ЮЛЯ МЕДВІДЬ, кореспондент ІНТБ:

« Наступний номер телефону –  робота, яку ми знайшли в Інтернеті, спробуєм дізнатись чи там можна отримати гроші за волонтерство.

–        Доброго дня, я шукаю роботу і знайшла ваш номер телефону в Інтернеті, і хочу взнати, чи можна волонтером в вас працювати, і яка зарплата

–        Можна волонтером, можна громадським активістом. Волонтер – це безкоштовно, а громадський активіст оплачується діяльність

–        А в громадського активіста які обов’язки?

–        Те ж саме, що в волонтера

–        Ну це треба буде з скринькою на вулиці збирати гроші, так?

–        Так

–        А яка оплата?

–         Це лише на офісі обговорюється, при зустрічі»

Аби гроші які ви даєте на лікування діток чи допомогу потребуючим йшли туди, кому потрібно, краще шукайте прямі контакти і рахунки. Рідко вуличні благодійники передають їх потребуючим, а не офісним начальникам.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися