У Тернополі представники Агентства США з міжнародного розвитку «USAID» цікавились процесами місцевого розвитку

USAID125 липня міський голова Тернополя Сергій Надал зустрівся з представниками Агентства США з міжнародного розвитку «USAID». Іноземців приїхали у Тернопіль з метою моніторингу процесів місцевого розвитку. На зустрічі обговорили ініціативу Українського уряду щодо реформування місцевого самоврядування, децентралізацію влади в Україні.

Сергій Надал наголосив на тому, що необхідно в стислі терміни прийняти усі необхідні зміни до Законів для того, щоб у наступний рік вже ввійти з новою системою місцевого самоврядування.

«На рівень громади слід передати функції держбудконтролю, БТІ, транспортного обслуговування, впровадження енергозберігаючих систем. Також вкрай необхідна децентралізація фінансів – збільшення доходів місцевих бюджетів, формування бюджету знизу до гори – до загальнодержавного бюджету. Це збільшення тих платежів, які лишаються в міському бюджеті – податок на прибуток, податок з доходів фізичних осіб. Громада має право розпоряджатися своїми коштами, які мінімум бюджетом розвитку, – зауважив Сергій Надал. – Є ряд рішень, які потребують системного підходу і дуже довга процедура їхнього прийняття, яка може затягнутися на пів року, рік. Але є рішення, які можна приймати вже оперативно в цьому році, прийняти зміни до діючих законів, для того, щоб ми у наступний рік вже ввійшли з новою системою».

Також на зустрічі обговорили ситуацію на Сході України.

Довідка.

USAID (англ. United States Agency for International Development, USAID) — незалежне агентство федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам. Адміністратор Агентства та його заступник призначаються президентом за згодою Сенату і діють в координації з Державним Секретарем США.

Основні напрями роботи Агентства включають в себе підтримку торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров’я, екстрену гуманітарну допомогу, сприяння у запобіганні конфліктам та підтримку демократії в більш ніж 100 країнах світу.

Вам також може сподобатися