Гіпертоніки Тернопільщини досі не отримують здешевлених ліків

1386224717677yjuddПілотний проект щодо запровадження регулювання цін  на ліки від гіпертонії продовжується. Таке повідомлення з’явилося на офіційному сайті МОЗ наприкінці червня. Повідомлялося, нібито області отримали кошти і на місцях є всі важелі для подальшої реалізації проекту. У той же час відбувається погашення заборгованості перед аптеками.

Нагадаємо, проблеми з реалізацією проекту щодо регулювання цін на ліки від гіпертонії з’явилися ще на початку року. У зв’язку зі складною економічною ситуацією в державі аптеки перестали отримувати компенсацію за відпуск препаратів за зниженими цінами. Відповідно припинився і продаж медикаментів за державною програмою. Неофіційно програма перестала діяти. Це підтверджували і в обласному департаменті охорони здоров’я, однак жодного розпорядчого документа у структуру «зверуху» не надходило. Відтак мова йшла лише про тимчасове затишшя.

За словами головного спеціаліста, терапевта департаменту Лариси Матюк, у 2014 році на реалізацію програми в області виділено 3,3 млн. грн. У січні-лютому жителі області, які хворіють на гіпертонію, ще отримували препарати за зниженими цінами. Далі реалізація програми тимчасово призупинилася.

Як вдалося з’ясувати «Номер один», заборгованість по деяких аптеках становила 25-40 тис. грн. Пройшло півроку, а ситуація не зрушилася з місця.

Попри гучну заяву МОЗ наприкінці червня, купити ліки за зниженими цінами у Тернополі досі не можливо. Як повідомила днями координатор проекту в Тернополі Ольга Ярмоленко, медики міста продовжують виписувати хворим на гіпертонію ліки, але рецепти залишаються нереалізованими, тому що аптеки не відпускають медикаментів. Офіційно про призупинення проекту не повідомлялося, тому сподіваємось, коли буде погашено заборгованість перед аптеками, жителі області знову зможуть отримати здешевлені ліки, каже лікар.

Нагадаємо, пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою стартував у 2012 році. Для зменшення вартості лікування хворих області мали надати цьогоріч 4 мільйони 400 тисяч гривень. Після внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2014 рік обсяг субвенції з держказни місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів зменшено до 3,3 млн. грн. За словами Лариси Матюк, торік знижками на ліки скористалися понад 214 тисяч осіб, що складає 76 відсотків від загальної кількості хворих на гіпертонічну хворобу.

Цифра: 214 тис. жителів області скористалися торік знижкою на ліки від гіпертонії

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися