Клієнтам «Сбербанку» та ВТБ слід остерігатися

5_140290071789_140707804181Парламент вирішив на законодавчому рівні визначити, що таке сепаратизм, як з ним боротися і кого карати. Вже через тиждень – на пленарному тижні з 12 по 15 серпня – Рада може прийняти у другому читанні законопроект «Про протидію сепаратизму».

Він передбачає ліквідацію компаній, політичних партій і громадських організацій, які були викриті в сепаратистської діяльності, і конфіскацію майна громадян, які допомагали бойовикам. Під санкції можуть потрапити і російські банки в Україні. Сегодня дізналися, що робити вкладникам таких банків.

ПОЗБАВЛЯТЬ ПОСАДИ. У парламенті вважають, що законопроект треба приймати в серпні, оскільки це нова і актуальна тема. «У нас немає законів, де прописано, яке покарання можуть заслужити громадяни, структури або чиновники, якщо їх викрили в сепаратизмі. Тому прийняття цього законопроекту дуже на часі », – пояснив перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Віктор Швець.

Згідно з документом, в рамках боротьби з сепаратизмом під перевірку можуть потрапити чиновники, військові, судді, правоохоронці, політики, вузи та ЗМІ усіх форм власності. Якщо буде доведено, що ці особи вчинили кримінальні злочини, пов’язані з сепаратизмом, вони будуть звільнені і позбавлені права обіймати певні посади строком на 15 років. Аналогічне покарання, але тільки на п’ять років, отримають люди, що мають подвійне громадянство, або ті, хто брав участь у тематичних масових акціях, починаючи з 22 лютого 2014-го, і був задіяний у адміністративні порушення.

ЛІКВІДУЮТЬ. З юрособами, політпартіями та громадськими організаціями обійдуться ще жорсткіше: ці структури взагалі можуть бути ліквідовані, якщо будуть помічені в підтримці бойовиків. Причому в цей список можуть потрапити й іноземні приватні підприємства, держоргани і міжнародні організації. У разі ліквідації майно цих структур, за рішенням суду, може бути конфісковано. А ось конфіскація майна фізосіб буде частковою: людина, якщо буде доведена його вина, може позбутися того майна, яке «безпосередньо використовувалося для сепаратистських дій чи було джерелом отримання доходів для використання в таких цілях».

ОСВІТА. Також закон передбачає заборону трансляцій телепрограм і навіть самих телерадіоорганізацій, якщо вони пропагують сепаратизм. А нардепи планують включити в навчальні програми теми єдності України. МОН повідомляє, що перший урок в школах пройде на тему «Україна – єдина країна», де дітям будуть прищеплювати почуття приналежності до країни і почуття поваги до держсимвол.

ДУМКИ. Політологи по-різному оцінюють ефективність даного документа. Так, Олександр Палій вважає, що прийняття цього законопроекту своєчасно, оскільки війна в країні почалася через сепаратистських настроїв населення: «Треба вже зараз припиняти вплив Москви на наших громадян. Нехай навіть жорсткими методами – у вигляді конфіскації майна та ліквідації підприємств. Якби такі закони були прийняті раніше, можливо, не було б війни на Сході та анексії Криму».

Вадим Карасьов упевнений, що законопроект нардепи не приймуть, адже багато позицій в ньому спірні: «Як, наприклад, можна визначити, що людина – сепаратист? Якщо він виступає за федералізацію, його навряд чи можна назвати сепаратистом. Тому вважаю, що цей документ є просто спробою Верховної Ради отримати бонуси перед парламентськими виборами з боку радикально налаштованої частини суспільства». Карасьов вважає, що закон небезпечний, оскільки може дозволити бізнесменам взяти участь в перерозподілі активів за рахунок неугодних. А на думку Палія, цих ризиків можна уникнути, якщо всі розслідування будуть проводитися прозоро.

Українські банки з російським корінням можуть закрити
Законодавці також пропонують ліквідувати «банки, які засновані іноземними банками, що знаходяться під контролем іноземних властей, які вчинили агресію проти України, анексію частини території, підтримують сепаратизм». Тобто в чорний список можуть потрапити «дочки» «Ощадбанку Росії», ПІБ і ВТБ в Україні. Фінаналітик Ерік Найман сумнівається, що у банків відкличуть ліцензії: «Вони працюють, і якщо є претензії по окремих операціях, їх треба перевіряти. Але банки нема чого закривати».

А президент Украналітцентра Олександр Охріменко вважає, що закриття банків може нашкодити стабільності нашої фінсистеми: «Ці три банки входять в 20-ку найбільших установ країни. І якщо їх ліквідують, це не тільки погіршить інвестпривабливість України, а й вдарить по іншим системним банкам країни ». У той же час експерти заспокоюють: якщо цей сценарій стане реальністю, клієнтам банків переживати не варто – вкладники отримають свої гроші через ФГВ. Крім того, для збереження накопичень експерти радить розкласти гроші по різних банках в сумі до 200 тис. грн, купувати акції наших топ-компаній або ОВДП.

Джерело: 0352

Вам також може сподобатися