Прикордонники не випускають тернополян за кордон?

սահմանПоїхати на відпочинок та у справах не змогли тернопільські чоловіки. Прикордонники не випустили їх, мотивуючи це дією АТО на сході України. Водночас є чоловіки, які без проблем перетинали кордон.

Загалом чутки про те, що чоловіків не випускають за кордон, в Тернополі ходять уже не перший місяць. Люди навіть брали з собою військові квитки в подорож, аби не було непорозумінь на кордоні. Проте є вже тернополяни, які справді не змогли виїхати за межі України.
–    Знайомий два тижні тому їхав до дружини в Італію, – розповідає тернополянка Марія Ткач. – На кордоні з Польщею його завернули назад. Сказали, що він – військовозобов’язаний, відповідно, має залишатись у країні.
Тернополянка Світлана додає, що її знайомі на днях не змогли поїхати в подорож.
–    Чоловіки мали оплачені путівки на відпочинок, – каже жінка. – Проте на кордоні сказали, що вони – боєздатні і не можуть зараз виїжджати з країни. Тож у людей пропали гроші за путівки…
Водночас ми знайшли людей, яких все ж спокійно випустили за межі України.
– Мій брат 31 липня їхав у Польщу. На кордоні не пропустили, бо його запрошення на роботу в цій країні викликало підозри у прикордонників, – розповідає тернополянка Мар’яна Дохват. – Того ж дня разом із братом завернули багато інших людей. Але на вихідних брат таки поїхав у Польщу і цього разу без пригод. Про те, що він – військовозобов’язаний, ніхто на кордоні не згадував, до запрошення на роботу вже теж не чіплялись. Йому 27 років, у армії не служив.
Також, як додає  співрозмовниця наприкінці липня її товариш їхав у Німеччину. Він теж без проблем перетнув кордон.
Загалом, якщо людину ще не призвали в лави збройних сил України, то заборон щодо виїзду за кордон немає, пояснював на чаті 20minut.ua координатор у зв’язках із громадськістю уповноваженого ВР із прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко.
– Хіба що є рішення суду. Якщо ж чоловік отримав повістку, пройшов медичний огляд, то цілеспрямований виїзд за кордон матиме певні юридичні наслідки, – каже пан Шевченко. – Адже це вже — свідоме ухилення від військової служби.

А ви чи ваші знайомі потрапляли у схожі ситуації на кордоні? Як їх вирішували?

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися