Тернополянину, який змакетував Парафіяльний костел, він у дитинстві снився

652px-Kostel_parafialny_Ternopil_09Макет Парафіяльного костелу Тернополя виготовив тернополянин  Володимир Кріса. Працює він інженером, проте вже роками захоплюється макетуванням. Із найбільшим захопленням, розповідає чоловік для сайту “Мій давний Тарнополь”, робить архітектурні споруди Тернополя.

– Ще в дитинстві в мене були такі сни. Деколи спиш, і тобі сниться, що ніби це твоє місто, але там в місті все зовсім по-іншому. Ти відчуваєш, що це Тернопіль, що центр, але все не так. І в мене таке відчуття було, що на місці універмагу міг бути костел якийсь, якась споруда. А потім в мене дежавю було, коли я знайшов в інтернеті завдяки тернопільським ентузіастам інформацію про те, що дійсно така споруда була. І я був в захваті з одного боку від того, що така споруда була, а з іншого – що ми її втратили. Це було роки 2-3 тому, – розповідає автор макету тернопільського Парафіяльного костелу Володимир Кріса.

Якщо макети сакральних споруд світу Володимир робив за існуючими в інтернеті викрійок, то такі ж для Парафіяльного костелу робив сам. Шукав фотографії із різних ракурсів, робив заміри, приглядався до деталей.  Витворити таку модель руками, ще й з паперу – дуже важко, розповідає чоловік.

ДОВІДКА: Тернопільський парафіяльний костьол — римо-католицький парафіяльний храм у Тернополі, що існував із 1908 до 1954 року у центральній частині міста. Був окрасою Тернополя (ріг вулиць Руської і Міцкевича — сучасного бульвару Шевченка). Велична і витончена споруда у неоготичному стилі вражала своєю красою і довершеністю. 62-метрова струнка вежа-шпиль, ніби пориваючись у небо, домінувала над усім містом. Вона слугувала навіть спостережною пожежною вежею. Дивували своєю красою вітражі й внутрішнє оздоблення, особливо різьба головного вівтаря і амвона. Споруджувався цей красень за проектом відомого львівського архітектора професора Теодора Мар’яна Тальовського.

Джерело: ТВ-4

Вам також може сподобатися