Хто сплачуватиме податок на депозит?

134865719360724Податок на депозит відтепер будуть сплачувати усі українці незалежно від розміру вкладу. З 1 серпня набрав чинності закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу”. Тепер щомісяця 15% від відсотків депозиту йтиме в державну казну.

В Україні введено податок на доходи з депозитів і рахунків. Відповідний закон був прийнятий парламентом ще 4 липня. Для клієнтів це фактично означає, що всі їхні доходи, отримані в банках, оподатковуватимуться за ставкою 15%. Зверніть увагу, що податок знімають не від суми депозиту, а вираховують із відсотків. При цьому не має значення ані сума депозиту, ані сума доходу – така ставка діє абсолютно для всіх вкладів без винятку. Всю процедуру розрахунку цього податку, його стягнення і перерахування до держбюджету беруть на себе банки. Їхніх клієнтів цей процес взагалі ніяк не торкнеться.

– Податковим агентом платника податку, при нарахуванні на його користь доходів у вигляді процентів, є особа, яка здійснює таке нарахування (тобто банк або кредитна спілка). Такі податкові агенти у формі №1ДФ відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів і загальну суму утриманого з них податку, – пояснює заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів у Тернопільській області Андрій Руцький.

Банки будуть розраховувати і перераховувати до держбюджету ці податки щомісяця.

– Сплачувати податок необхідно буде у строки, визначені Кодексом для місячного податкового періоду – тобто протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця. Для прикладу, у серпні сплатити податок треба буде не пізніше 29 серпня, так як останній день сплати (30 серпня) припадає на вихідний, – говорить Андрій Руцький.

Заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших соцвиплат таке оподаткування не торкнеться. Щодо дивідендів, то вони як і раніше, оподатковуються за ставкою 5%.
Оцініть публікацію

Джерело: ТВ-4

Вам також може сподобатися