Як волонтери вибивають довідки про смерть загиблих у зоні АТО

246319b044eae5257d4ff4829de68aa9Волонтер Алла, яка зараз перебуває у Тернополі, вже довший час займається питанням поранених, вбитих, допомоги сім’ям, бійцям, військовослужбовцям. Жінці приходиться звертатись і до вищих чинів по допомогу, адже багато що залежить саме від них. Але від  них у неї повне розчарування.

Нещодавно Алла  допомогла віднайти та відправити тіло загиблого під Зеленопіллям Володимира Гарматія. Під час пошуку хлопця, жінка познайомилась з обласними судмедекспертами, які пов’язані зі східною територією, куди поступають наші загиблі.
– Є волонтерка Лідія Іванівна, яка не входить у жодне відомство, але, яка веде чітку статистику загиблих і подає на АТО. Але вона подає те, що їй кажуть подавати. Бо, наприклад, нещодавно загинуло 14 військових, на другий день – 18, а по телебаченню за ці дні кажуть, що жодного не загинуло. І з Зеленопілля тіла до цього часу не розібрані.

Волонтерка розповідає, що є можливості витягувати наших хлопців з того аду – загиблих  та поранених.

–          У мене починається день – дзвоню до одного воєнкому, тоді до іншого. Тоді міська, районна рада, в обласну. Дуже багато дзвонять після трагедії під Зеленопіллям. Наші хлопці загинули. Аж до того, що тіла окремо, руки-ноги окремо. Є великий бардак у виписуванні довідок. Бо на Володю Гарматія три рази виписували невірні довідки. Кажу так як є, крила матами на чому світ стоїть. Інакше не можна було розмовляти ні з ким.  Передзвонила у Міністерство оборони, Міністерство сказало, що то не їх парафія. Сама дзвоню до командира частина, він каже по нас стріляють з Граду, але розповів мені, як загинув Володя. Я дзвоню до полковника Шоптала (саме він підписує і подає довідки про поранення чи смерть, – прим. ред.), кажу,  “Ви три рази переробляли. Перший раз виписали на живу людину, другий раз помилились в даті та часі загибелі, і третій раз ви виписуєте не те що треба. І тому кажу, Ви зараз пишете те, що я диктую.”  Адже від того що написано в довідці залежить чи отримає сім’я допомогу. Зараз підключила спеціалістів у Києві. Може буде легше. Також добре було б замість слів «під час участі у бойових діях» вставляли «у зоні АТО», – радить Алла.

Джерело: Погляд

Вам також може сподобатися