Звідки ростуть ноги у скандалів навколо тернопільського педагогічного університету?

005Кажуть, снаряд двічі в одну воронку не попадає, але не в цьому випадку. У ТНПУ ім. В.Гнатюка — скандал за скандалом. Перше вони стосувалися виключно навчального закладу, потім торкнулися й персони ректора Володимира Кравця. Хтось вважає таку ситуацію збігом обставин, інші — неофіційною війною. Ми намагались розібратись, то ж хто з ким воює.

19 травня 2014 року співробітники УМВС в Тернопільській області взяли завідувача кафедри ТНПУ на хабарі за захист дипломної роботи. Менш ніж за тиждень про аналогічні діяння інших співробітників навчального закладу повідомила обласна прокуратура. Потім деякі інтернет-ЗМІ звинуватили ректора університету у недолугій адміністративній політиці, а ще за кілька днів навколо закладу розгорівся гучний секс-скандал. Такий букет неприємностей ТНПУ отримав менш ніж за місяць. Це викликало чимало запитань. Невже у педагогічному університеті справді такий безлад? Тоді чому цього ніхто не бачив раніше? А можливо, у гучних скандалах є інший підтекст? Відповісти на ці запитання журналісти попросили ректора ТНПУ ім. В.Гнатюка Володимира Кравця. Очільник закладу каже, що протягом останнього часу кількість перевірок в університеті збільшилася в рази. Частину зауважень тут визнають і усувають, інші — називають абсурдними.

– Коли постійно б’ють по одному і тому ж місці, значить, тут вже щось не так. Правда ж? У 90-х роках у нас вже була така кампанія щодо дискредитації ВНЗ та ректора. Це ті самі автори. З будь-якої проблеми вони здіймають великий галас. А не помиляється той, хто нічого не робить. Наприклад, зараз триває перевірка щодо працевлаштування інвалідів. Згідно з законом «Про інвалідів», у кожній бюджетній організації частка інвалідів має становити 4% від загальної кількості працюючих. У відповідності до нашого контингенту це 40 осіб. Я вже 20 років очолюю заклад і такого ще ніколи не перевіряли. А тут є установка, — заявляє Володимир Кравець.

У нас немає такої кількості інвалідів, тому перевіряючі організації одразу подали до суду, продовжує ректор. «По-перше, не всі інваліди надають інформацію про свій статус, бо соромляться його. По-друге, припустимо, нещодавно двоє працівників звільнилися, а ми ще не встигли прийняти нових. Треба враховувати ці питання, а відповідні органи цього не роблять».

Кому вигідно сьогодні «топити» навчальний заклад у скандалах, точно сказати не можна.  Можливо, так конкуренти борються за майбутніх студентів, припускає Володимир Кравець. Не виключає керівник закладу і того, що проблеми є наслідком ініціативи об’єднання «вишів». Можливо, хтось боїться, що злиття відбудеться на базі «педагогічного». Головне, що людина, яка такими провокаціями займалася раніше і яка була народним депутатом, знайшла собі наступників і вирішила «добити» медичний та педагогічний університети, каже Володимир Кравець.

Як повідомив ректор, більшість перевірок відбувається за запитом народного депутата Михайла Апостола.

– На жаль, мають місце і «проколи» у роботі наших працівників. Ми цього не приховуємо, але винного в усьому завжди роблять ректора. Міністерство освіти та науки цілком володіє ситуацією і з розумінням ставиться до цього. Адже зрозуміло, що коли весь час б’ють по одному місці, це носить замовний характер, — каже Володимир Кравець.

КОМЕНТАР

Михайло Апостол, народний депутат України:

– До фізичної особи Володимира Кравця в мене запитань немає, я з ним навіть не знайомий, а от до посадової – є. Люди мені надали багато матеріалів щодо нього. Довгий час я мовчав, бо освітня сфера – то не моє, адже більше спеціалізуюся на економіці, аграрній сфері тощо. Люди підійшли і сказали, що вже до всіх зверталися і ніхто справою ректора не хотів зайнятися. Вони звинуватили мене, що я з ними за одне, якщо не допоможу розібратися. Це мене зачепило за живе і я всі наявні документи подав у Міністерство освіти і науки. Нехай там розставлять акценти щодо вузу і його ректора.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися