Літня спека небезпечна не тільки сонячними, а й тепловими ударами, нагадує тернопільський лікар

2a7c37e83555fae1d4108f007f953ad1150-200 викликів щодня надходить у Центр екстреної допомоги Тернополя, повідомляє видання “7 Днів-Україна”.

Через сильну спеку, а головно – через події в країні, в людей загострюються хвороби. Медики радять не вживати алкоголь, пити багато води і перебувати в прохолодних місцях. Особливо уважно слід стежити за станом здоров’я дітей, літніх людей і хворих.

Чи не найбільше пацієнтів, які звертаються за допомогою до медиків у спеку, мають серцево-судинні захворювання.

– Люди звертаються із пониженням артеріального тиску і також з підвищенням, аж до гіпертонічних кризів. Часті серцеві напади, інфаркти міокарда, порушення серцевого ритму. Турбують порушення мозкового кровообігу. Звичайно, звертаються і з іншими проблемами: з хворобами органами дихання, порушеннями функцій кишкового тракту, травмами різного роду, – розповідає заступник головного лікаря Центру екстреної допомоги  Ганна Мончак.

Спека небезпечна не тільки сонячними, а й тепловими ударами. Тому, аби вберегтися, потрібно якомога менше часу проводити на сонці, радять медики.

– Часто спостерігаю, коли мами везуть немовлят, цілком відкритими під палючим сонцем. У таких діток ще порушені центри терморегуляції, тому до вечора мама вже має наслідки, – каже Ганна Мончак.

Головні убори, одяг із натуральних тканин допоможе легше перенести спеку. У раціоні – менше м’яса та їжі, що довго перетравлюється і тим самим ще більше перевантажує і без того виснажений організм, радить медик.

– Їжа має бути легкозасвоювана, неважка. Побільше салатів, овочів, фруктів. Варто пити багато рідини. Але правильної рідини. Усі знають, наскільки ті газовані напої малокорисні, але побутує девіз: хочу і все. Найкраще пити воду, соки, узвар. Навіть теплий чи гарячий чай, вчасно випитий зранку, – тамує спрагу на довший час, – додає Ганна Мончак.

А ще – потрібно мити руки та продукти, куплені в супермаркетах і на ринках. Часто ситуацію ускладнюють самі пацієнти, нехтуючи самопочуттям і займаючись самолікуванням. Особливо це стосується людей з серцево-судинними хворобами.

– Часто надмірна фізична праця, тривале перебування на сонці, провокують серцеві напади, інфаркти, інсульти, аж до летальних випадків. Тому слід звертатися до лікаря при найменшому дискомфорті у грудній клітці чи із головокружіннями.

Чимало викликів швидкої – безпідставні, кажуть медики. Просять також повідомляти, коли пацієнту стає краще і необхідність у швидкій відпадає. А людям із хронічними захворюваннями радять частіше відвідувати своїх дільничних лікарів. Кожна хвилина, яку затрачають медики швидкої допомоги на пацієнта, який цієї допомоги не потребує, може коштувати комусь життя.

Джерело: Свобода

Вам також може сподобатися