На Тернопільщині побільшало чоловіків, які постійно доглядають за старенькими

3696 Чоловіків-інвалідів віком 18-60 років у нашій області цьогоріч побільшало. У деяких районах Тернопільщини зросла й кількість чоловіків, які постійно доглядають за старенькими. Можливою причиною такого зростання деякі тернополяни вважають ухилення від мобілізації.

“Косити” від армії, коли в Україні ще брали на строкову службу, було поширеним явищем. Стоптувати чоботи на благо держави – марна трата часу, вважали багато молодих тернополян. І багато хто з таким твердженням погоджувався. До війська йшли хіба що ті, хто не міг “відкосити” чи пов’язували своє майбутнє з тими організаціями, де бажаний військовий квиток. Був, звісно, і відсоток свідомих громадян, які вважали за честь виконати свій військовий обов’язок. Та призови в армію припинились, а разом із ними зникли й різні схеми ухилення від служби.

– Та в країні не було війни, – каже учасник АТО, який три місяці перебував на Сході. – Зараз все по-іншому, державі потрібен захист. Неодноразово читав повідомлення з різних міст, що тут і там затримали правоохоронця, військового, посадовця, які за гроші вирішували питання ухилення від служби. Така злість брала. Коли ж приїхав сюди у відпустку, до мене зателефонував знайомий і підказав, як можна ухилитися від повернення війну. Він не врахував, що я пішов добровольцем…. Біда, коли від армії ховаються.

Спосіб уникнути мобілізації банально простий – догляд над старою людиною. У кожного є бабусі та дідусі, тож це не є проблемою. Сергій попросив дізнатися, чи ця схема діє і наскільки жителі нашої області свідомі. Власне це й зробили (дані в графіці – прим. ред.). Під час підготовки публікації ми помітили цікаву закономірнцість: значне збільшення кількості опікунів помітне в окремих районах. Тобто, вочевидь, один розумник із села чи містечка так зробив, поділився досвідом із друзями — і пішло-поїхало. Дані, які ми отримали, – за перше півріччя, тобто до оголошення нової хвилі мобілізації. Чи збільшили активні дії військових на Сході кількість інвалідів та доглядальників, будемо дізнаватися за декілька місяців.

Прикро і досить показово, що посилену “турботу” про стареньких виявляють саме в час війни. Разом з тим, “свідомим громадянам” варто розуміти, що правоохоронці все ж перевірятимуть як законність опікунства, так і факти набуття інвалідності.

– Якщо комусь відомі випадки ухилення, будь ласка, звертайтеся, – сказав під час Громадської ради в нашій редакції в. о. військового комісара Тернопільського обласного військового комісаріату Володимир Катинський. – Будемо з’ясовувати всі обставини справи. Тільки прошу: не потрібно робити анонімні заяви. Адже їх, згідно із законом, не розглядають.

То ж якщо хтось знає про інвалідність здорового чоловіка, опікунство над людиною, за котрою й так є кому доглядати, або про інші методи ухилення – звертайтесь до комісаріату. Ситуація, коли одні молоді хлопці добровільно ризикують життям, а інші, які б мали бути в війську, “косять” – ненормальна. Номер, за яким можна повідомляти про такі випадки: 25-09-83 (обласний комісаріат – прим. ред.).

Довідка

Кримінальний кодекс України. Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією.
Ухилення від призову за мобілізацією – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації (витяги)

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями;

визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців;

чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей віком до 16 років;

зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

народні депутати України.

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися