У Тернополі подорожчала на 40% автоцивілка

Versicherungstarife-2012-1200x800-dd46080c5ad12020Майже на 100 гривень подорожчала автоцивілка для тернопільських водіїв. У Моторному транспортному бюро пояснили, що таке рішення прийняли для того, аби прибрати з ринку нечесних страховиків, які продають поліси нижче за мінімальну ціну, а при настанні ДТП не можуть виплатити відшкодування

– Страховка на автомобіль у мене закінчилася у липні, – розповідає тернополянин Андрій Козак. – Потрібно було продовжити, а тут “сюрприз” – подорожчання майже на 100 гривень. У страховій компанії пояснили, що це пов’язано з рішенням Моторного транспортного страхового бюро, яке зобов’язало усіх страховиків підняти ціни на “автоцивілку”.
Моторне транспортне страхове бюро України змінило порядок розрахунку вартості поліса страхування відповідальності водіїв на випадок ДТП. Відтепер страхові компанії не зможуть продавати поліси нижче базової ціни. Моторне транспортне бюро рекомендувало страховим компаніям із 1 червня 2014 року при розрахунку ціни “автоцивілки” брати не мінімальні, а середні коефіцієнти до базового платежу. Як наслідок — страхові поліси зросли в ціні в середньому на 40%.

Подорожчання через долар
У моторному транспортному бюро пояснили, що таке рішення прийняли для того, аби прибрати з ринку нечесних страховиків, бо вони продають поліси нижче мінімальної ціни, а при настанні аварії не можуть виплатити відшкодування.
Місцеві страховики стверджують, що основною причиною подорожчання автоцивілки є підвищення курсу долара. Через подорожчання запчастин, вартість яких прив’язана до курсу долара, і ремонтних робіт зросли витрати за страховими випадками. Тому є ризик, що при старих цінах на поліси страхові компанії не зможуть вчасно і повною мірою виконувати свої зобов’язання.
– Рішення моторного бюро не є обов’язковим, – розповідає страховий агент Ігор Чорний. – Воно має рекомендаційний характер. Тобто будь-яка компанія може ставити нижчі ціни, ніж пропонують. Але при здачі звітності у Моторне транспортне бюро для таких компаній буде вищий обов’язковий платіж, який вони вносять щороку. Тому ставити нижчі ціни немає сенсу.
Як повідомив Ігор Чорний, до 1 червня страховий поліс для автомобіля з об’ємом двигуна до 1,6 л, зареєстрованого у районах області, коштував 243 грн. Зараз його вартість – 315 грн.
Для автомобілів із такими ж параметрами, зареєстрованими у Тернополі, автоцивілка до 1 червня коштувала 315 грн, тепер – 413.

Найдорожче – у Києві
Визначення вартості страхового полісу залежить від кількох факторів – об’єму двигуна автомобіля, місця та цілей його використання, а також стажу водія. Для використання автомобіля у бізнесових цілях “автоцивілка” дорожча, для використання в ролі таксі – ще дорожча. За місцем використання страховка найдешевша для тих автомобілістів, чиї транспортні засоби зареєстровані у населених пунктах з кількістю жителів до 100 тисяч осіб. Найдорожча – для киян, де найбільша інтенсивність руху транспортних засобів, і, відповідно, є більший ризик потрапити у ДТП.
Усі ці фактори закладені у трьох коефіцієнтах – К1, К2 і К3, на які множать базовий платіж. Вартість автоцивілки обчислюють за формулою – “базовий платіж х К1 х К2 х К3″.
Раніше щодо кожного коефіцієнта був певний діапазон – “від” і “до”. Тому через високу конкуренцію навіть сумлінні страховики намагалися рахувати вартість автоцивілки за мінімумом. Тепер же величини коефіцієнтів фіксовані.
Спробуємо визначити, скільки коштує вартість поліса у Тернополі. Для прикладу візьмемо, популярний “Ланос” з об’ємом двигуна 1,6 л, який використовують для власних потреб.
Базовий платіж (180 грн) множимо на коефіцієнт К1, що враховує місце реєстрації машини. Зараз для Тернополя цей коефіцієнт становить 1,7. Раніше коливався в межах 1,3-2,5, але страховики зазвичай обирали мінімальне значення. Отриманий результат множимо на К2 – сфера використання. Для приватників цей коефіцієнт залишився рівним 1, для бізнесу – зріс на 30-40%. Потім множимо на К3 – стаж водія. Зараз цей коефіцієнт 1,3, раніше був 1-1,7.
Виходить 180х1,7х1х1,35=413 грн.

Така ціна є базовою, проте випадки, коли страховий агент може надати своєму постійному клієнту незначну знижку, на щастя, ще не скасували.

Поліси обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів (ОСЦПВ) є обов’язковими. Штраф за відсутність “автоцивілки” складає від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів, а це від 425 до 850 грн.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися