22 сім’ї отримають компенсацію додаткових витрат на оплату комунпослуг

img_1831Засідання робочої комісії з питань координації діяльності з надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в області провели під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Івана Крисака 14 серпня.

Із 1 липня 2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 №83 „Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги”, якою затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Фінансування витрат здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Компенсація призначається органами соціального захисту населення.

«Право на отримання компенсації матимуть родини, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї. До складу сім’ї включають осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні», – повідомив т. в. о. директора департаменту соціального захисту населення Тернопільської обладержадміністрації, член робочої групи Володимир Івахов.

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за вказані послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. Її виплачуватимуть з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014 — 2015 років. Якщо звернення за наданням компенсації надійшло протягом трьох місяців з дня набрання чинності постанови, за бажанням заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 року.

«Прогнозна кількість сімей в області, які матимуть право на отримання компенсації, становить понад 86 тисяч. Станом на 08 серпня 2014 в області за призначенням компенсації звернулось 49 сімей. Ми призначили компенсацію  22 сім’ям, 11 сім’ям відмовили, матеріали про призначення компенсації 16 сім’ям перебувають на розгляді. Загальна сума призначеної компенсації в неопалювальний період становить – 0,328 тис. гривень,  в опалювальний – 2,268 гривень. Основні причини відмови у призначенні компенсації – це перевищення середньомісячного сукупного доходу сімей встановленого прожиткового мінімуму для сім’ї. Із початком опалювального сезону очікується різке збільшення звернень громадян до органів соціального захисту населення області з питань призначення компенсації», – додав Володимир Івахов.

Підсумувавши результати засідання комісії, Іван Крисак дав доручення департаменту соціального захисту населення ОДА забезпечити постійний моніторинг стану призначення компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Також рекомендувати ПАТ „Тернопільміськгаз”, ОКП „Тернопільтеплокомуненерго”, ПАТ по газопостачанню та газифікації „Тернопільгаз”, КП „Тернопільміськтеплокомуненерго” забезпечити своєчасне подання органам соціального захисту населення інформації про розміри плати за комунальні послуги для надання компенсації.

Довідково:
Встановлені прожиткові мінімуми розміри плати за комунальні послуги для надання компенсації (з 1 січня 2014 року): для дітей віком до 6 років – 1032 гривень; для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 гривень; для працездатних осіб – 1218 гривень; для осіб, які втратили працездатність – 949 гривень.

Вам також може сподобатися