Через курс долара не вистачає коштів на гемодіаліз

_330_330У Тернополі відкрили новий зал гемодіалізу. Але проблем це не вирішило. Через ріст іноземної валюти на лікування таких хворих цьогоріч не вистачає 4 мільйони гривень.

Вже четвертий рік поспіль по кілька годин тричі в тиждень пан Михайло проводить на апараті так званої «штучної нирки». Для цього приїжджає в лікарню. Та йому, каже, у 70 хоч не треба їхати в інше місто. А от багато пацієнтів на гемодіаліз приїжджають із найвіддаленіших куточків області. Оскільки на Тернопільщині цю процедуру наразі можна пройти лише в обласному центрі та у філії в Копичинцях.

МИХАЙЛО КУШ, регулярно проходить гемодіаліз:

«Наскільки я знаю, людей дуже багато на черзі. Не мають можливості лікуватися. Колись було таке, що, знаєте, мали в Кременці відкривати – не відкрили, бо там головний лікар щось. Мали в Бучачі відкривати – не відкрили. Тепер зробили тут в Тернополі. Може воно і краще».

В Тернопільській університетській лікарні відкрили 5-й гемодіалізний зал. Всього там – 16 місць, які приймають пацієнтів у 4 зміни. Та й цього, кажуть лікарі, недостатньо для всіх хворих.

ВАСИЛЬ БЛІХАР, головний лікар Тернопільської університетської лікарні:

«Ми маєм на сьогоднішній день накопичення цих пацієнтів в геометричній прогресії. По Тернопільській області в нас порядка 240-250 людей, які потребують гемодіалізної терапії. Гемодіалізна терапія – це є етапна терапія до пересадки нирки. Є категорія людей, яким не показана пересадка, то вони залишаються скільки їм Бог дав, живуть на гемодіалізі. А в ідеалі мали би люди, які попадають в таку ситуацію, пройти гемодіаліз, як попередню підготовку, і отримати трансплантацію».

Новий зал гемодіалізу сьогодні коштує кільканадцять тисяч гривень. В університетській лікарні його облаштували за державні та гроші меценатів.

ВІКТОР ОВЧАРУК, в.о. директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА:

«Скажемо, 13 тис. грн. було виділено, приблизно по 6,5 тис. грн. 50 на 50% – така була домовленість, щоби відкрити зараз 4-ту діалізну залу для того, щоб можна було забезпечити пацієнтів цією послугою медичною. Враховуючи те, що в нас є потреба в апаратах і є велика кількість пацієнтів, в нас апарати не встигають відпочивати».

Обласна влада пообіцяла подбати, щоб гемодіалізні відділення відкрили і в районах. У деяких проекти навіть почали втілювати в життя. Та з тих чи інших причин досі не відкрили.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися