На Тернопільщині голова Братства ОУН-УПА «Лисоня» зберігав 300 грам ртуті

rtutКолишній викладач Бережанського агротехнічного технікуму, а нині пенсіонер та голова Братства ветеранів ОУН-УПА Бережанської станиці Подільського краю “Лисоня” Орест Гуменюк зберігав у своєму підсобному приміщенні 300 грам ртуті, яку свого часу поцупив із навчального закладу.

Орест Гуменюк працював 32 роки в Бережанському агротехнікумі на посаді викладача предмету «Технологія металів і електроматеріалів».

– У роботі я використовував різні матеріали та сполуки. Окрім цього, для наочності студентів використовував хімічні елементи, в тому числі і ртуть. Після звільнення з технікуму я забрав з собою декілька флаконів із ртуттю, поставив їх у півлітрову скляну банку та сховав у підсобне приміщення, яке належало мені та знаходилось біля будинку, де проживаю, – пояснив Орест Гуменюк.

Близько 20 років ртуть знаходилася в ампулах, вкладених у півлітрову герметично закриту банку.

– Про існування ртуті я навіть забув. У червні 2014 року, роблячи порядок у підсобному приміщенні, виявив вищезгадану баку з ртуттю. Після цього, читаючи газету «Береж інфо», побачив оголошення про те, що у випадку виявлення залишків ртуті потрібно повідомити МНС, – розповів пан Гуменюк.

26 червня цього року Орест Гуменюк зателефонував у чергову частину Бережанського районного відділку управління ДСНС у Тернопільській області та повідомив, що у нього вдома зберігається 300 грам ртуті, яку він виявив бажання передати у державні установи для утилізації, оскільки вона йому виявилася не потрібною.

– Наміру реалізовувати та незаконно зберігати ртуть я не мав, тому й повідомив відповідні держані органи про даний факт, – резюмував колишній викладач.

Бережанські еменесники одразу забили на сполох, повідомивши про ртуть міську раду. Мер Бережан у той же день ініціював скликання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка прийняла рішення утилізувати небезпечну речовину. Виявилось, що цими послугами на Тернопільщині займається лише одна фірма з Теребовлянщини. Та за свої послуги попросила 1094 грн. (800 грн. – за перевезення ртуті з супроводом, 294 грн. – сама утилізація металевої ртуті).

Оскільки в міському бюджеті відсутній резервний фонд і здійснити транспортування на утилізацію ртуті у даний час за рахунок коштів міського бюджету не можливо, мер Бережан Володимир Музичка звернувся до голови Бережанської РДА, щоб адміністрація виділила відповідну суму із резервного фонд районного бюджету для даної потреби. Хоча, як на наш погляд, тут варто було б виставити рахунок самому Оресту Гуменюку, адже це саме через його, м’яко кажучи, халатність страждає бюджет, більше того, він своїми необдуманими діями піддав небезпеці жителів міста.

А тим часом після здійснення відповідних замірів спеціалістами районного відділу МНС проведено вилучення капсули із ртуттю, яку поміщено у пластикову пляшку, загорнуто в декілька поліетиленових кульків, заклеєно скетчем та встановлено у ящик із піском. Усе це в присутності членів техногенної комісії перевезено в гараж міського комунального підприємства «Господар» для тимчасового зберігання.

Бюрократична процедура, як відомо, тривала, тому і на сьогодні ртуть знаходиться на території комунального підприємства. Як повідомили «Номер один» у бережанській мерії, з дня на день відповідна сума з резервного фонду таки буде перерахована на ліцензоване підприємство, яке й, як очікують у мерії, цього тижня забере отруйну речовину з Бережан.
Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися