Освітні нововведення по-тернопільськи

20140818_0041-225x300Школам області цього року департамент освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації рекомендує дотримуватися зміненої структури навчального року. Пов’язано це з необхідністю економити витрати на обігрів приміщень в холодну пору року.

Олег СиротюкВідповідно до запропонованої структури, навчання у першому семестрі триватиме з 1 вересня до 26 грудня 2014 року, у другому – з 9 лютого до 29-30 травня 2015 року. Щоб надолужити навчальну програму, її вивчатимуть по суботах. Ознайомитися із детальною структурою на 2014-2015 навчальні роки можна на офіційному сайті департаменту освіти і науки ТОДА.

– Є скептики, які кажуть, що канікули з 26 грудня до 9 лютого не дадуть економії, – говорить Любомир Крупа, директор департаменту освіти і науки ОДА. – Зрозуміло, що це буде мінімальна економія енергоносіїв, тому що приміщення треба буде опалювати. Але це буде мінімум, щоб не замерзли системи. Інших варіантів ми просто не маємо. Тому виробили структуру навчального року, яка носить рекомендаційний характер, але ми вимагаємо від навчальних закладів виконати навчальну програму в повному обсязі та координувати свою діяльність у цьому питанні з департаментом.

Розробляючи її також врахували те, що наша область сільськогосподарська, тож відпрацювання по суботах розпочнеться з 11 жовтня, коли завершаться осінньо-польові роботи. Рекомендації ми узгодили із санстанцією, щоб для учнів не було перевантаження.

Любомир КрупаУтім, дотримуватися запропонованої структури можуть не всі загальноосвітні навчальні заклади. Школи, у яких уже встановлені твердопаливні котли та пічне опалення, можуть навчатися у звичному режимі, оскільки вони не використовують газ для опалення. Наразі, в області є 105 таких закладів.

– Зміна структури навчального року пов’язана із необхідністю економити енергоносії, – зазначив Олег Сиротюк, голова ТОДА. – Є школи, які обігріваються котлами, що працюють на твердому паливі та пічками. Заходи, які вони вжили для економії коштів на енергоносії дозволяють їм навчатися згідно звичайного графіку. Кожен окремий заклад може виходити з власного ресурсу на енергозбереження. Тут є свобода дій, але вона побудована на тому, щоб діти отримали весь курс навчання, але не вчилися у холодних класах, тому є корекція в планах.

Любомир Крупа повідомив також, що цього року на альтернативні види палива мали перейти 19 шкіл. Станом на 18 серпня це зробили 5 закладів, але зараз тривають заходи щодо цього. До початку опалювального сезону таких закладів буде більше. У тих закладах, де неможливо перейти на альтернативні джерела енергії, оскільки це також потребує значних коштів, влада рекомендує проводити утеплення горищ, вікон, дверей тощо.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися