Скільки коштує зібрати дитину до школи?

BoyAtDeskНе встигли школярі натішитися канікулами, як у двері стукає новий навчальний рік. Щоб зібрати дитину до школи, батькам вже традиційно доводиться витрачати кругленьку суму. А якщо у сім’ї є кілька школярів, на навчальне «обмундирування» дітей доводиться відкладати гроші заздалегідь. «Номер один» підрахувала, скільки грошей цьогоріч доведеться витратити тернополянам, щоб зібрати учнів до альма-матер.

1 вересня – для когось зі школярів довгожданне свято, для когось – початок шкільного ходіння по муках. Для батьків же наближення вересневої пори сигналізує про видатки із сімейного бюджету.

Школяреві треба купити багато потрібних для навчання речей. Найперше – це портфель з усім його начинням. Ранці у Тернополі прикро дивують цінами, не поступаючись за вартістю шкіряним модельним сумочкам. На якості цього шкільного атрибута економити не радять, особливо, якщо мова йде про портфель для учнів молодших класів. Продавці радять купувати малечі ортопедичні ранці – щоб спинка сумки була твердою, з широкими лямками, які б не врізалися в плечі. Добре, якщо є можливість змінювати довжину лямок, вітається наявність на них  пом’якшувальних підкладок.  Досвід показує, що доречним буде вибрати портфель з матеріалу, який має водовідштовхувальну властивість, морозостійкий і легко чиститься. Адже винахідливість дітлахів щодо використання ранця не має меж: це і стільчик, і санки узимку, й імпровізована штанга футбольних воріт. Для безпеки дитини можна вибрати рюкзак зі світловідбивними елементами, які стануть у нагоді в сутінках.

Експерти порахували, що вага ранця українських школяриків може досягати 10 кг. Це не дивно, бо підручники зазвичай у твердих палітурках, з собою доводиться брати часом і спортивну форму, і змінне взуття, і пайок. Така вага шкодить  опорно-руховому апарату, судинам дитини. Тож сам портфель має бути не надто важким: рекомендована вага для нього – 500-700 г. За більш-менш якісний ранець тернополянам доведеться віддати 300-400 гривень. Досягають ціни на портфелі і позначки понад тисячу гривень.

Начинити шкільну сумку потрібно різноманітним канцелярським приладдям. На першу пору школяреві потрібно купити мінімум 10 зошитів у лінійку (косу лінійку) та 10 – у клітинку. Зошити на 12 аркушів коштують 1, 25 – 3 грн. Грубі на 96 аркушів обійдуться у 5-16 грн. за один. Зошити-блокноти на пружинах чи з твердою обкладинкою набагато дорожчі. Обкладинки для зошитів вартують по 30-50 копійок. Ручки можна вибрати на будь-який смак – від  1, 50 грн. Для більшої зручності школярам можна купити ручки з гумовими поверхнями на тому місці, де дитина тримає пальчики, також такі, щоб «включалися» або з ковпачком. Бо малеча може ненароком «пописати» одяг, портфель, з ручки може витекти паста. Простий олівець коштує 1, 50 – 5 грн., вибираючи його, зверніть увагу на м’якість: вона позначається літерами «H» і «B».  Чим більша цифра стоїть біля «Н», наприклад 4 «Н», тим олівець писатиме твердіше, чим більша біля «В», тим він м’якший. Стандартний олівець має позначку «НВ». Для зручності користування можна вибирати олівці з гумкою. Кольорові олівці (12 шт.) коштуватимуть  15-60 грн., більш-менш якісні обійдуться у 24 грн. Ціна на фломастери нині приблизно така ж – 24 грн. Продовжуючи тему малювання, не забудьмо про фарби: акварель для юного художника коштуватиме 10 – 40 грн., пензлик – від 2 грн. Гумка для стирання вартує від 1, 50 до 5 грн. Ціна на її якість практично не впливає, тому можна обрати дешеву, добре, якщо вона складається  з двох частин: для стирання не тільки олівця, а й ручки. Виправити помилки допоможе коректор вартістю 5 – 9 грн. Лінійка вартує 2 – 15 грн., вибираючи її, зверніть увагу, чи чітко видно позначки.

Письмове приладдя зручно зберігати у пеналах, вибір яких дуже широкий: різна форма, матеріал, розміри, із зображеннями улюблених мультгероїв, автомобілів, однотонні… Коштує пенал 20-117 грн.

Учням молодших класів для уроків трудового навчання знадобиться кольоровий папір (3 – 20 грн.), картон (10 – 30 грн.), альбом для малювання (на 30 аркушів коштує 8-40 грн.). Для рукоділля докупляють і клей (маленький тюбик – від 3 грн.) та ножиці (від 5 грн.), пластилін (від 10 грн.). Для першачків батькам доводиться купувати і набори для лічби, вивчення літер, геометричних фігур тощо. І найголовніше для школяра – щоденник цього року коштує порівняно немало: від 13 і аж до 90 гривень. Старшокласникам радять купувати щоденники з додатковою корисною інформацією: формулами, таблицями, правилами правопису.

Щоб зекономити на шкільному приладді, можна робити закупки на гуртовнях, відвідувати шкільні ярмарки. Пам’ятайте, що привабливий зовнішній вигляд не є показником якості, тому навіть краще буде надто яскраві «китайські» шкільні атрибути замінити на продукти вітчизняного виробника. Купити дерев’яну лінійку, вітчизняний пластилін, фарби, якість яких контролюється українським виробником. Наприклад, нашкодити здоров’ю дитини може пластилін:  надто насичений колір підтверджує високий вміст «хімії», привабливі фруктові й квіткові запахи можуть спонукати малечу попробувати його на смак.

Із початком навчання у сімейній бухгалтерії виникають додаткові статті витрат: потрібно придбати контурні карти, атласи, посібники, зошити з друкованою основою, підручники, яких не вистачило дитині. Плюс збори на потреби класу, школи, потім – подарунки вчителям і так далі й далі. Варіантом економії може бути придбання атласів, посібників в учнів старших класів, які продадуть «вживані» речі за півціни.

В Україні деякі батьки вже експериментують із завантаженням текстів підручників на електронні книги і планшети. Законодавство (ст. 53 Конституції) гарантує доступ до всіх шкільних підручників, рекомендованих Міністерством освіти, в тому числі їх електронних версій. Отже, вільне завантаження шкільних підручників є законним.

Електронні версії можна знайти на багатьох сайтах, наприклад: http://schoolbooks.org.ua/, http://portfel.at.ua/, http://4book.org/uchebniki-ukraina.

Підручники подані у форматах DjVu і PDF, які читаються багатьма програмами на пристроях з операційною системою Android. Електронні підручники зменшать навантаження на спину школяра, але збільшать на очі – батькам слід це враховувати.

1 вересня змушує й оновити гардероб школяра. Штани, сорочки, сукні, які ще у минулому році були саме за розміром дітлахам, цього року можуть виявитися малими. Та й дитині хочеться прийти у школу в обновках. У деяких навчальних закладах обов’язковою є форма. Для дівчаток форма обійдеться починаючи від 300 гривень, для хлопчиків – дорожче. За стандартами шкільна форма має бути натуральна хоча б наполовину. Синтетика електризується, притягує пил, бактерії, не дає шкірі дихати. Для щоденного носіння вибирайте учневі одяг із натуральних тканин: бавовни, шерсті, віскози, льону. Ціна на такі вироби, звісно, вища. Колір форми залежить від того, який прийнято носити у конкретній школі. Якщо ж є можливість вибору, психологи рекомендують не купувати учням форми чорного кольору чи надто яскравих відтінків, які дратуватимуть дитину. Найбільш прийнятними називають зелений і бежевий кольори. Туфлі для дітей коштуватимуть від 250 гривень до 1000. Знову ж таки взуття краще брати шкіряне, зручне для щоденного носіння. Туфлі «на виріст» брати не слід. Якщо з одягом більшого розміру ще півбіди, то завелике взуття забезпечує не тільки дискомфортну ходу, а й проблеми зі стопою. Важливо, щоб підошва не ковзала по шкільних коридорах і  також не була зовсім пласкою. При не­ве­ли­ко­му підйомі п`яти ва­га тіла рівномірніше розподіляється по стопі, це позитивно впливає на поставу. Зверніть увагу і на те, чи має взуття супінатор. Для дівчаток краще обирати туфлі, які добре тримаються на нозі: із застібками, а також перевірити міцність декоративних елементів, щоб першого ж дня від туфельки не відлетіла декоративна квітка чи пряжка.

Для фізкультури учням знадобиться спортивний костюм (від 300 грн.) і кросівки або кеди (від 200 грн.). У підсумку на збори учня до школи доведеться витратити більше 2000 гривень.

Мати трьох дітей Марія Харевич ділиться секретами економії:

– Перед навчальним роком ми з іншими батьками збираємося і їдемо купувати все потрібне до школи, у тому числі одяг, у Хмельницький. Навіть враховуючи витрати на дорогу, це виходить дешевше. Щоб зібрати дитину до школи, витрачаю тисячу гривень. Якщо ж не їдемо, то купуємо зошити, письмове приладдя у магазинах гуртового продажу. Додаткові витрати йдуть, щоб докупити підручники, атласи, зошити для лабораторних і практичних робіт.

– Можна розподілити покупку шкільного приладдя на два-три місяці, щоб не купувати все одразу, або заздалегідь відкладати певну суму на ці потреби. Щоб наприкінці серпня не виявилося, що на школу не вистачає грошей, – каже пані Марія.

Те, що для батьків головний біль, для дітей стає ледь не святом: так приємно з батьками вибирати новий щоденник і зошити, які тобі до вподоби, почуватися вже зовсім дорослим, приміряючи шкільну форму. Тож не позбавляйте дітей приємних спогадів з дитинства: дозвольте учневі брати участь у передшкільному шопінгу.

ЦІКАВО ЗНАТИ

Наповнений портфель не має бути важчим від 10 відсотків маси тіла дитини. Згідно із санітарними нормами учнівська сумка має важити:  1-3 класи – 1,5-2 кг; 4-5 класи – 2-2,5 кг; 6-7 класи – 3 – 3,7 кг; 8-11 класи – 4-4,5 кг.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися