Для майбутнього користувача Горішньо-Івачівського водосховища підготували бізнес-план

img_7553Проблеми Горішньо-Івачівського водосховища вирішать шляхом передачі його в оренду. Для майбутнього користувача розробили ряд пропозицій. Бізнес-план представили на нараді під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Івана Крисака 27 серпня.

Головною передумовою передачі Горішньо-Івачівського водосховища в оренду є ліквідація водно-болотної рослинності, котра може призвести до надзвичайної ситуації.
Нагадаємо, заростання водосховища водно-болотною рослинністю призведе до підняття рівня води, а це створює загрозу прориву гідротехнічних споруд, які практично ніким не експлуатуються. Орендують водойму лише у межах гідроелектростанції, її роботі рослинність практично не заважає.

«Ми маємо розроблений бізнес-план, тож оголосимо конкурс для інвесторів. У першу чергу запрошуємо взяти участь теперішнього орендаря, – зазначив Іван Крисак. – Ми пропонуємо оплату за оренду нижчу мінімальної. Конкретний відсоток ще будемо узгоджувати. Наголошую, що ставок даватиме непоганий прибуток навіть враховуючи витрати на ліквідацію руйнівної рослинності».
Загалом, за останні чотири роки на ліквідацію рослинності витратили 200 тисяч гривень, повідомив начальник обласного управління водних ресурсів Тарас Капуста. Щоб усунути проблему на даний час потрібно 40 тисяч гривень. Відтак для проведення аварійно-відновлювальних робіт з очистки шлюзів і дамби Горішньо-Івачівського водосховища від водно-болотної рослинності 28 тисяч гривень виділять із резервного фонду Тернопільського районного бюджету. Із обласного матеріального резерву виділять пально-мастильні матеріали, а саме – 620 л дизельного палива, 60 л бензину А-92.

«Водосховище розташоване на території Зборівського та Тернопільського районів, – додав начальник управління цивільного захисту населення ОДА Іван Бабій. – Та зважаючи на ситуацію з ліквідацією наслідків негоди у Зборові, очисткою водосховища займатиметься Тернопільська райдержадміністрація та Тернопільське міжрайонне управління водного господарства. Тож доручаємо терміново організувати заходи з очистки шлюзів і дамби Горішньо-Івачівського водосховища. Після завершення робіт просимо подати звіт про виконані роботи та цільове використання виділених пально-мастильних матеріалів. Контролюватиме здійснення заходів Тернопільська райдержадміністрація».

Вам також може сподобатися