У Тернополі чоловік вдарив маленького волонтера

99Тернопільські діти працюють волонтерами і збирають харчі для українських солдатів біля супермаркетів. Стоять тут і в дощ, і в спеку. За кілька днів роботи зібрали цілий бус продуктів, таким чином, нагодували одразу кілька блок-постів на фронті.

– Вони стоять на “Новусі” та “Орнаві” переважно. Будуть на “Дружбі”. Їм в районі 10-11 років. Є в нас хлопчик, його дядько, мами брат, в зоні АТО і таким чином дитина намагається допомогти. І моя дитина там стоїть. Дитина Віри, нашої швачки, яка допомагає з пошиттям нашоломників, також там. В першу чергу стоять наші діти, їхні друзі, яким болить те, що відбувається. Багато допомагають з опікою чисто батьківською, от Микола Булат, який має відділ годинників на “Орнаві”, то до нього діти бігають, якщо щось не так, якщо хтось там їм щось сказав. Також завезти-привезти дуже би складно було без нього, – розповідає активістка “Самооборони Майдану Тернопільщини” Лілія Мусіхіна, яка координує дітей.

Лілія розповідає, що не всі тернополяни нормально ставляться до дітей біля супермаркетів, їм неодноразово хамили, погрожували і навіть били.

– Різні ситуації бувають, от вчора мою дитину вдарили. Дівчинка стояла, сказала: «Пожертвуйте на українську армію», і її взяли за шию і навіть виникла бійка. Це був якийсь п’яний. Часті випадки, коли дітей просто посилають. Хлопчику недавно також погрожували, що посадять в машину, вивезуть за Тернопіль і згвалтують. Тобто діти роблять дуже небезпечну роботу. Зараз отих 10 дітей, вони зібрали на цілий бус продукції. Тобто зараз наші діти будуть годувати кілька блок-постів. Ви розумієте, яку велику роботу вони роблять. От зараз їде бус, який фактично зібрали вони, – повідомляє Лілія.

Дорослі намагаються контролювати ситуацію і бути поруч, щоби дітей не скривдили.

– Діти дають собі раду, просто хочеться, щоби їх не ображали. Вони зараз роблять ту роботу, яку мав би робити штаб цивільної борони. Діти мають бланки, є лінія, куди можна дзвонити, якщо хтось хоче перервірити. Зараз вони стоять з прапорами і хочемо зробити ще якісь косинки, щоб було видно, що то наші.

Тернополяни можуть допомагати дітям, підтримувати їх, пригощати чаєм і печивом, адже маленькі волонтери настільки совісні, що навіть не дозволяють собі брати перекус із зібраних продуктів. Печиво на обід купують за кишенькові гроші, кажуть: “З кошика не візьмемо, то люди солдатам передали”.

Джерело: Доба

Вам також може сподобатися