Де відпочивають тернополяни?

1338967776_sandiscГородяни зовсім не цікавляться Кримом, хоча минулі роки початок осені проводили там. Тепер шукають екзотики, вирушають у тури вихідного дня до Європи та шопінг до Еміратів. У турагенціях застерігають від дешевих пропозицій відпочинку та пропонують економити до 30%, бронюючи за кілька місяців.

Крим, раніше завжди був лише Крим, – каже тернополянка Олена Бількевич, щойно ми почали мову про відпочинок в оксамитовий сезон. – Ви не уявляєте, як там гарно. Сонце вже не так пече, але ще лагідне і засмага лягає рівно. А повітря…

Понад півтора десятка років поїздка до Криму на початку вересня стала традицією родини Бількевичів. Жінка із захопленням ділилась спогадами та описувала «плюси» відпочинку на півострові.

Міняємо Крим на екзотику

Ціни помірні, людей вже не так багато, – пригадує жінка. – Надвечір температура трохи падає, тому комфортно себе почуваєш. Проте вдень – справжнє літо. Цього року принципово до Криму не поїдемо. Можливо, спробуємо якусь з екзотичних країн. Адже традиційно планували відпустку на оксамитовий сезон, пише 20 хвилин.

Є тернополяни, які на початку осені хоч на кілька днів виїжджають до Карпат. Однак, вони стверджують, що для цієї місцевості час завжди сприятливий.

Там круглий рік сезон, а на початку осені – це казка, – стверджує тернополянка Лілія Лісанкова. – На різні смаки, гаманці, способи життя. Я і моя родина належать до тих людей, для яких краще гір можуть бути тільки гори. Тому нізащо не поміняю гори ні на які найекзотичніші курорти.

Жінка пригадала, як з друзями сім’ї пішли по чорногірському хребту. Маршрут був розрахований на 3 доби, тому ночували у наметах.

Сонце, а за мить – грози і грім

Погода тоді була прекрасною, але гори непередбачувані, – ділиться пані Лілія. –  Може пекти сонце, а через мить зарядить дощ. Це стається миттєво – грозі, грім. От і ми на таке втрапили.

Дощ лив такою стіною, що люди збились зі стежки. Блискавка вдарялась десь зовсім поруч. Тому ховались з наплічниками серед якого каміння.

Лише коли розвиднилось, побачили навколо чимало хрестів, де гинули люди, – пригадує жінка. – Було моторошно. Але любов до гір не пройшла. Її можна порівняти з не дуже лагідним коханням – він тебе і громами, і блискавками б’є, а щойно сонечко блисне – готовий йому все простити. Ти приходиш з гір із синцями, втомлений, брудний. Але настільки щасливий – що це неможливо ні з чим порівняти.

Червоне море – у фаворі

Є й тернополяни, які на початку оксамитового сезону традиційно вирушають на закордонне море. Навіть готові просидіти ціле літо в офісі, коли всі навколо відпочивають, аби у відпустку піти у вересні. Або і в жовтні.

Діти вже кілька років як студенти, тому відпочивають разом з друзями, а ми з чоловіком їдемо в Єгипет, – зізналась тернополянка Євгенія Романишин. – Так-так, саме до Єгипту. Побували на багатьох європейських курортах, але зупинились саме в цій країні. Червоне море, як кажуть, воно і в Африці червоне море.

Жінка, не зупиняючись, хвилин 40 розповідала про принади такого відпочинку. І згадувала, як пірнали з аквалангами та у відкритому морі спостерігали за підводним світом. Як пливали навипередки з величезною черепахою та подорожували яхтою Червоним морем.

Це треба лише спробувати, бо переповісти неможливо, – переконує тернополянка. – На початку осені в Єгипті сонце не так пече. Головне – не економити на путівці та обрати готель з гарною репутацією, щоб побутові негаразди не псували настрою. А решту адреналіну та насолоди подарує Червоне море.

Єгипет в ТОПі, а до Греції – машиною

Восени Єгипет є найпопулярнішим, стверджують у тернопільських тур агенціях. Тернополяни їдуть туди через теплий клімат і прийнятні ціни. «Плюсом» також є те, що не потрібно витрачати 2-3 тижні часу на оформлення візи.

Якщо порівняти ціни на відпочинок, то Болгарія менш популярна, аніж Єгипет, – каже директор агенції горящих путівок «Тернопільтур» Юлія Шпікула. – Скажімо, подорож автобусом до Болгарії зрівнюється за ціною з непоганим готелем в Єгипті, включаючи вартість перельоту.

Восени чимало тернопільських туристів вирушають машиною до материкової Греції, запевняє турагент. Температура падає, тому комфортно і на морі відпочити, і екскурсій чимало відвідати. Влітку через спеку це робити практично неможливо.

Кримом цього року зовсім не цікавляться, – запевняє пані Юлія. – Всі клієнти, які раніше не зраджували Криму, зараз їдуть до Єгипту, Болгарії та на моря в Європі.

Альтернативою Криму турагенти ще називають Чорногорію. Передусім, за схожість клімату і природи. Окрім того, напрямок є популярним, бо це єдина європейська країна, куди на море можна поїхати, не оформляючи шенген-візу. Сьогодні забронював – завтра поїхав.

Вода тепла, ціни прийнятні. Тернополяни вкрай рідко замовляють туди тури з харчуванням, адже місцева кухня специфічна. Проте там дуже багато всіляких кафе та барів, де можна обрати щось на свій смак і гаманець. Обід на одну людину обійдеться приблизно у 5-10 євро. Будву обирає молодь, яка прагне розваг. Натомість родини з дітьми вирушають до більш спокійних міст – Бечічі і Святий Стефан.

На шопінг в Емірати

Запланувавши подорож, одразу визначайтесь з надійним туроператором, – застерігає директор турагентства Edem tour Аліна Назарик. – Адже в часи кризи дуже багато дрібних агенцій маніпулюють цінами і туристи «купуються» на це, а результат – зіпсований відпочинок. Вже відомо не один десяток випадків. «Крадуть» день вильоту, люди приїжджають зовсім не в ті умови, за які платили.

Потрібно обирати оператора, який має гарну репутацію та давно працює на ринку. Має власні літаки, автобуси.

Це гарантія, що вони не збанкрутують в один час, і вам буде чим повернутись додому, – запевняє пані Аліна. – Бронювати варто заздалегідь – саме на цьому тепер можна зекономити 20-30%. Адже останнім часом стереотип гарячих турів відійшов на задній план.

Серед популярних напрямків в Edem tour називають Арабські Емірати. Осінь там – сезон знижок. І в цей час брендів товар можна купити за прийнятну вартість. Везуть звідти хутро, золото, брендові годинники, шкіру. Тому тернополяни вирушають туди, поєднавши шопінг-тур з відпочинком на морі.

До Туреччини восени їдуть мало, бо ціни «кусаються». Однак все більшої популярності здобувають осінні екскурсійні тури вихідного дня. Туристи охоче їдуть до Праги, Будапешту і Відню.

За враженнями – до Відня і Праги

Зауважте, оглядові екскурсії столицями включені у вартість туру, – наголошує директор туристичного ценру «Галич-тур» Світлана Борисевич. – Додатково оплачуються вхідні квитки. Окремо потрібно заплатити за візу. До речі, туроператори роблять суттєві знижки для людей, які мають постійно діючі шенген- візи.

Родзинкою залишаються термальні купальні Угорщини, А Відень і Прага підкорюють історичною частиною міста. Вже замовляють тури на фестиваль «Туборг-фест», який проходитиме в жовтні у Мюнхені, каже пані Світлана.

Іспанська Майорка восени підкорю м’яким кліматом та невеликою кількістю туристів. Тут кращі пляжі, однак на материковій Іспанії більш розвинена інфраструктура, – каже менеджер тур агенції «Тропік-тур» Галина Лучка.

Надзвичайною популярністю користується парк у порту Авентура – це щось на зразок «Дісней-ленду», – каже пані Галина. – Однак наші туристи, які там побували, кажуть, що парк в Іспанії кращий. Один день перебування в осередку розваг обійдеться одній людині у 70 євро.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися