Через забруднення Івачівського водосховища Тернопільщині загрожує екологічна катастрофа

ivachiv_2093Горішньо-Івачівське водосховище поступово заростає болотно-водною рослинністю. Поки що ситуація під контролем, однак якщо водойму не очищувати, Тернопільщина може зустрітися з екологічним лихом. Рівень води внаслідок заростання піднімається, гідротехнічні споруди можуть прорватися.

За найгіршим сценарієм, затопити може не лише найближчі до водосховища об’єкти, а й частину Тернополя: мікрорайон «Дружба», села Біла, В. Глибочок та інші території. Якщо припустити, що шлюзи водойми прорве, маса води хлине на об’їзну, потужна сила може накоїти багато лиха.

– Водоскидна споруда потребує ремонту. Через її перекриття водно-болотною рослинністю може прорвати греблю, підтопити садиби та сільгоспугіддя, а також зруйнувати гідроспоруди вниз за течією річки Серет, – окреслює невтішну перспективу начальник обласного управління водних ресурсів Тарас Капуста.

Водосховище займає площу 315 га. У зоні об’єкта розташовані села Івачів Горішній Тернопільського району, Малашівці, Іванківці, Чернихів, Глядки Зборівського району. На правому березі – водозабір підземних вод КП «Тернопільводоканал». Із 16 свердловин, які живляться від водойми, отримує воду обласний центр.

Проблема у тому, що це єдине водосховище в області, яке фактично не має господаря: гідротехнічні споруди практично ніким не експлуатуються.

На території водойми знаходиться гідроелектростанція, власником якої є приватне підприємство.

– Орендують Горішньо-Івачівське водосховище лише у межах гідроелектростанції. Утворення рослинності практично не заважає її роботі. Ставок та землі водного фонду власника не цікавлять. Тож чистити гідроспоруди він не вважає за потрібне, – каже Тарас Капуста.

Орендаря не цікавить сама водойма, у нього нема мотиву витрачати зайві гроші на її очищення. Підприємство було готове відмовитися від права користування усією площею ставу, однак виникали труднощі з юридичним оформленням такого варіанту.

Хто ж буде дбати про Івачівську водойму? Щоб справа не дійшла до катастрофи, обласна влада взялася до пошуку шляхів виходу із непростої ситуації.

Під керівництвом першого заступника голови Тернопільської ОДА Івана Крисака представники влади оглянули водний об’єкт і провели нараду з цього питання. Високопосадовці дійшли до висновку, що найкращий варіант – знайти для водойми інвестора.

– Це колосальне місце для розвитку туризму та риболовлі. Потрібно скласти бізнес-план для інвесторів, у якому показати перспективи діяльності на даній території. Варто поетапно розписати кошти, які потрібно вносити орендареві для належного догляду ставу. Відтак зможемо забезпечити і бізнес-діяльність, і безпеку жителів, – вважає Іван Крисак.

Тож влада хоче не стільки отримати прибуток від оренди, скільки довірити водосховище власнику, який про нього подбає. Для цього готові запропонувати вигідні умови оренди.

Та пошук інвестора може зайняти багато часу, а діяти треба негайно.

Начальник Тернопільського міжрайонного управління водного господарства Петро Колосок підрахував, що на ліквідацію водно-болотної рослинності, що нагромадилась біля гідротехнічних споруд, потрібно 40 тисяч гривень. Ці кошти планують виділити із резервних фондів бюджетів Тернопільського та Зборівського районів, на території яких розташоване водосховище.

Олена Бойчук (“Номер один”)

Цифра: 3,15 млн. куб. м води зберігає Горішньо-Івачівське водосховище.

За даними департаменту екології та природних ресурсів ТОДА.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися