На Лановеччині самовідновилася 110-річна ікона

ikona123У селі Борщівка, що на Лановеччині, самовідновилася ікона святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Ікона знаходиться у дерев’яній капличці, збудованій на початку XX-го століття серед сільського кладовища. З 1960-х років кладовище не діє. Зараз там залишилися здебільшого кам’яні хрести. Сама капличка зроблена з матеріалу старої розібраної церкви, звідти й перенесли старі ікони. Донедавна у ній правилося на проводи та відправляли похорони. Тепер же тут щонеділі відправляють літургію.

– У суботу, 9 серпня, після похорону я зайшов до церкви і побачив, ніби ікону хтось покрив лаком. Вона була тьмяна, а стала вилискувати на світлі. І зображення стало чіткіше. Порівняно з іншими іконами вона виглядає, як щойно пофарбована, – розповів староста храму Іван Друзь.

З чим пов’язане самовідновлення ікони, не може пояснити навіть настоятель храму Різдва Богородиці села Борщівка отець Олександр Лісовий.

– Напевно, щоб люди почали більше вірити в Бога. Кажуть, якщо ікони відновлюються, то це добрий знак, якщо кровоточать – поганий знак. Тож надіємося на краще, – зазначив отець Олександр.

Іконі святих рівноапостольних Кирила і Мефодія 110 років. Її у 1905 році подарувала церкві Агафія Григорівна Закидальська. Ким була ця жінка, достеменно не відомо. Кажуть, що Агафія отримала ікону в подарунок від місцевого іконописця. До 18-ти років вона жила в селі, а потім пішла у монастир і передала цю ікону церкві.

Церковний староста також розповів, що мазки немов би нової фарби проявляються на інших іконах: «На деяких «оновлено» вже половину зображення, хоча тріщини все одно є, але поверхня стала ніби глянцева».

Сільський священик і староста, очікуючи, напевно, паломників з інших сіл та містечок не лише Лановеччини, звернулися до голови місцевої райдержадміністрації за допомогою у благоустрої прилеглої до каплички території. Очільник району пообіцяв облаштувати доріжку від воріт кладовища до каплички та залити нові сходи до входу в неї.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися