На Тернопільщині облаштують перше котеджне містечко для воїнів АТО

ato_12На Тернопільщині перше котеджне містечко для сімей учасників антитерористичної операції буде створено в селищі Великі Бірки, що за 12 км від обласного центру.

У цьому містечку на площі 14,1 га зможуть отримати земельні наділи 142 учасники АТО.

– Ми зробили один земельний масив, розробили детальне планування території у межах Тернопільського району. Там виділятимемо земельні ділянки для наступного будівництва у межах 10-12 сотих кожному. В цьому котеджному містечку отримають землю представники спецпідрозділу «Сокіл» УМВСУ, спецпідрозділу СБУ, учасники АТО з Тернопільського району і сім’ї загиблих вояків зі всієї області, – зазначив начальник Головного управління Держземагентства в Тернопільській області Віктор Мартинюк.

Зауважимо, що територія під котеджне містечко – це не гола земельна ділянка.

– Там уже запроектовано певну інфраструктуру. Зроблено дорогу, дві вулиці, дотримано пожежні розриви, є можливість під’єднання до тепло- і газопроводів. У подальшому з допомогою архітекторів ми готові збудувати там усі будинки, – зазначає головний земельник області.

За словами Віктора Мартинюка, вже надійшло понад 35 заяв на отримання землі. В тому числі звернулася родина загиблого військовослужбовця з Теребовлянщини Віктора Семчука.

– Зараз оформляємо для учасників АТО папери на земельні ділянки. Наше завдання – виготовити документацію на землю і просити, щоб органи місцевого самоврядування без зволікання приймали відповідні рішення про виділення землі.

Щоб претендувати на земельні ділянки, учасники АТО або їх сім’ї мають написати відповідну заяву, подати ксерокопію паспорта, ідентифікаційного кода та копію довідки або наказу, що та чи інша людина була у відрядженні або перебувала в зоні АТО.

– Решта документів формують працівники управління Держземагентства та його територіальних підрозділів. Причому робиться це безкоштовно. Вартість же проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки учаснику АТО у власність вартуватиме не більше, ніж 553 грн., – зазначив Віктор Анатолійович.

Для оформлення документів на виділення землі учасникам АТО просять звертатися в районні територіальні підрозділи або безпосередньо в обласне управління Держземагентства.

– Ефективніше і правильніше буде все-таки звертатися до обласного управління (м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, каб. 305, тел. (0352) 52-23-49), адже тут люди отримають вичерпну відповідь на всі запитання й одразу зможуть переглянути наглядні матеріали, – каже пан Віктор.

В обласному Держземагентстві обіцяють, що землі для всіх учасників АТО вистачить. Щоправда, уточнюють, що ділянки будуть у різних районах області.

– Така тенденція, що всі хочуть землю біля Тернополя, але як би ми не старалися, біля обласного центру землі всім не вистачить. Тому намагаємось виходити з ситуації та наявної землі. Загалом по області для покращення житлово-побутових умов учасникам АТО передбачено 486 га, – резюмував Віктор Мартинюк.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися