Тернополянам радять вживати кавуни

s2_53b88a09082c3Триває сезон кавунів. Наразі їх вживати безпечно. Відтак лікарі радять використовувати можливість.
На Тернопільському ринку ціни на кавуни суттєво знизилися. Кілограм коштує в середньому три гривні. Привозять баштанні переважно з Херсонської області.

«Тернополяни зараз дуже активно купують кавуни. Ціни на кавуни до кінця дня знижуються і можуть бути, наприклад, гривню за кілограм. Та й кавуни зараз дуже смачні, тож радимо купувати», – каже продавець Ірина Малащук.

Щодо нітратів, то їх вміст малий, і не перевищує норми.

«Ситуація на цей час стабільна, в зразках кавунів перевищення вмісту нітратів ми не реєстрували, тобто при гранично допустимій концентрації для кавуна 60 мл/кг ми реєстрували 10 з половиною і так само для дині, при гранично допустимій концентрації 90 мл/кг ми зареєстрували 16 з половиною міліграм. В цьому році ми реєстрували багато партій з перевищеним вмістом нітратів в ранніх кавунах – це ще було в червні. Зараз вживати кавуни безпечно. Вміст нітратів набагато нижчий, ніж у ранніх кавунах», – розповіла зз заступник начальника обласної державної лабораторії ветсанекспертизи Наталія Остапів.

Нітрати – солі азотної кислоти. Вони є у навколишньому середовищі, у ґрунті і навіть у воді. Ці речовини для організму людини не шкідливі. Але коли вони потрапляють до організму людини, то перетворюються на нітрити, а їх надмірна кількість призводить до складних захворювань. Лікарі зазначають, що кавуни мають здатність виводити шкідливі речовини з організму.

Джерело: 0352

Вам також може сподобатися