Юні тернополяни приміряли на себе міліцейські погони і не тільки…

MVS_1344Тернопільські міліціонери взяли учать у проекті ділового журналу COMMUNITY «Місто професій». За декілька годин вони навчили хлопчиків і дівчаток регулювати дорожній рух, ладнати зі службовою вівчаркою, знімати відбитки пальці й шукати вибухівку.

На один день парк ім. Т.Шевченка в Тернополі перетворився на «Місто професій». На вході в містечко дітям видавали паспорт і знайомили з правилами гри. Ставши громадянами «Міста професій», школярі мали можливість пройти різноманітні майстер-класи, влаштуватися на роботу і навіть отримати свою першу зарплатню.

Автор проекту, засновник журналу «COMMUNITY», Тетяни ЛЮЛЬКА переконана, що такі заходи допомагають дітям краще пізнати суть тієї чи іншою професії і в майбутньому зробити усвідомлений вибір. Звідки ж виникла така ідея?

– Спочатку мета була дуже егоїстична, – зізнається Тетяна, – я хотіла показати своїм дітям наскільки багато є цікавих і різноманітних професій, про які вони навіть не знають. Після одного з заходів, мої дітлахи захотіли бути агрономами. Впевнена, що і в Тернополі вони знайшли для себе щось цікаве.

У «Місті професій» свої палатки розгорнули: державтоінспектори, кінологи та експерти-криміналісти.

Кожному гучному затриманню та викриттю зловмисника передує клопітка праця спеціалістів науково-дослідного експертно-криміналістичного центру УМВС. Хоча їхня робота, за звичай, залишається невідомою широкому загалу, від того наскільки ретельно вони зберуть і проаналізують докази часто-густо залежить увесь хід справи.

Деякими секретами своєї спеціальності, тернопільські експерти поділилися із школярами. Зокрема, науковці у погонах навчили хлопчиків і дівчаток знімати відбитки пальців, розповіли як зібрати та зберегти запах з місця злочину, як розшукати вибухівку

– Сподіваюся, що ми змогли зацікавити маленьких громадян «Міста професій» своєю справою, – каже експерт-криміналіст  Віталій Ярошенко. – Можливо навіть хтось із дітей в майбутньому захоче освоїти фах спеціаліста науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Із автоінспекторами маленькі громадяни «Міста професій» повторили правила дорожнього руху. У школярів зовсім недавно завершилися канікули. За літо дехто із юних тернополян встиг забути правила дорожньої дисципліни, тож імпровізований урок від співробітників ДАІ став досить доречним.

Також діти змогли посидіти у новенькому службовому автомобілі. За кермом білосніжної автівки із кольоровими спецсигналами, мабуть, не один хлопчак уявив себе справжнім правоохоронцем, а дехто всерйоз задумався про навчання у міліцейському виші.

Як порозумітися із чотирилапим помічником міліціонерів усіх охочих навчив спеціаліст-кінолог. Для початку правоохоронець продемонстрував вишкіл свого хвостатого партнера. Місяці тренувань не пройшли надарма – вівчарка на відмінно виконувала усі команди свого наставника.

Відтак міліціонер навив дітей азам дресури та догляду за собаками, які, без сумніву, допоможуть хлопчикам і дівчаткам правильно виховати своїх домашніх улюбленців.

– Мені найбільше сподобалося шукати з міліціонерами вибухівку і працювати зі службовою собакою, – ділиться своїми враженнями один із найактивніших учасників свята Ромчик Джиджора. – Сьогодні я остаточно вирішив, що в майбутньому стану офіцером.

На прикінці свята дітей чекала винагорода. Усі зароблені «гроші» учасники обміняли на солодощі.

MVS_1292

MVS_1239

MVS_1223

Вам також може сподобатися