24-28 вересня пройде фестиваль «Тернопільські театральні вечори»

_mg_4238-_141026759984Цьогоріч вперше фестиваль «Тернопільські театральні вечори» пройде без суддів. Як кажуть організатори фесту, головними суддями стануть глядачі.

Також фестиваль не буде таким веселим, як минулого року, коли переважали комедії. В теперішній програмі –  здебільшого драми.

«Ми усі усвідомлюємо, що відбувається поза театром. Взагалі була пересторога, проводити фестиваль чи ні. Але наші хлопці на сході відстоюють в тому числі і українську культуру, тому не проводити фестиваль було б гріховним. І ми вирішили влаштувати тиждень серйозної драматургії. Минулого року театри везли те, що касове, тобто якісь розважальні речі. Але сьогодні сили на радість нема, бо щоразу по телебаченню бачиш, що робиться в державі», – каже головний режисер драмтеатру Олег  Мусійчук.

На фестиваль окрім двох колективів з Києва приїдуть також театральні трупи з Грузії та Польщі. Причому для того, щоб приїхав театр з Батумі, з тернопільського драмтеатру ще змушені були дати окрему офіційну довідку, що на території Західної України не відбуваються воєнні дії.

«Наші друзі з театрів Ельблонга та Батумі часто нам телефонують, підтримують нас. Їхній візит на фестиваль – це не лише мистецький жест, а й політичний. Оскільки в наших побратимів з Грузії у виставі задіяні молоді актори до 18 років, ми змушені були надати довідку, що в нас все спокійно, бо їхні батьки хвилюються», – розповів режисер театру В’ячеслав Жила.

Гратимуть грузини та поляки своєю рідною мовою. Грузини представлять виставу про воєнні події у своїй країні, які ідентичні до тих, що зараз відбуваються в Україні. Поляки ж привезуть комедію, яка буде єдиною в репертуарі фесту.

Поза конкурсом на закриті фестивалю гратимуть актори львівського театру ім. Заньковецької, які продемонструють своє бачення п’єси  Шевченка «Назар Стодоля».

Власне на фестивалі буде представлено чимало творів Кобзаря, оскільки фест присвятили 200-річному ювілею Шевченка.

Зокрема, на малій сцені драму «Така її доля…» за поемою Тараса Шевченка «Наймичка» покажуть студенти театрального відділення ТНПУ.

Фінансову складові взяв на себе драмтеатр, з міністерства культури на фестиваль не виділили ні копійки.

«Нам було соромно просити в рестораторів навіть погодувати артистів, які приїдуть, бо ми знаємо, що вони годують волонтерів і їх зусилля спрямовані на підтримку військових в АТО. Сподіваємось, що частково для проведення фестивалю докладеться мерія та обласна рада», – зазначив Жила.

Проходитиме фестиваль 24-28 вересня.

Відкриють фестивальну програму виставою «Кураж» за мотивами п’єси Бертольда Брехта «Матінка Кураж та її діти». Вистава цікава тим, що всі події у ній актори передаватимуть виключно мовою хореографії та пластики.

Джерело: 0352

Вам також може сподобатися