Міський голова Борщова, допомагає правоохоронцям, які їдуть на Схід

PM821image002Міський голова Борщова, до слова, колишній міліціонер, переконаний, що ситуація, яка виникла сьогодні в державі, є наслідком багатьох політичних подій. Серед них – Помаранчева революція, після якої нова влада не зуміла укріпити державу та Першогрудневі події 2013 року.

Саме Революція гідності стала початком того, що люди піднялися з колін і зголосилися допомагати один одному.

«У нас тут в Борщові уже наступного дня після побиття людей на майдані я підійшов до церковних громад і попросив їх зійтися на майдані.  1 грудня я відкрив мітинг, відкрив Борщівський майдан. Я його відкривав щодня впродовж 100 днів», – розповідає Іван Башняк.

Іван Степанович уродженець Борщівщини. Після школи вступив у Львівське пожежне училище. Військову службу проходив в Дагестані. Звідти прибув у Тернопіль – в управління внутрішніх справ і був призначений начальником відділення  державного пожежного нагляду і пожежної охорони Борщівського райвідділу. На цій посаді прослужив 12 років. В 1990 році був обраний депутатом райради і отримав пропозицію очолити кадрову службу заступника начальника райвідділу по роботі з особовим складом.  У березні 2002 року його обрали міським головою Борщова.

Усе своє життя, перебуваючи на різних посадах Іван Башняк намагався служити і допомагати людям.

Чоловік пригадує, що, коли на майдані потрібна була допомога, люди безвідмовно погодилися. Допомагали усі – і громада, і сільські голови, і підприємці, а також волонтери та представники різних  політичних партій.  Коли розпочалась агресія проти України в Криму, дії мешканців Борщівщини стали більш радикальними та цілеспрямованими.

«Ми проводили акції, ми допомагали екіпажам корабля «Борщів» та корвету «Тернопіль». Ми кожному морякові скидали на карточку по 1000 гривень, бо знали, що у них допомоги інакшої немає. Ми скидали кошти нашим колегам у Севастополь, а ті в свою чергу закуповували та завозили українським військовим медикаменти й продукти.

Потужно включилися мешканці Борщівського краю і у неоголошену війну Росії проти України. Всією громадою помагали люди коштами, збирали продукти та речі.

«Але цього було недостатньо,  бо не такі вже й багаті наші люди, щоб дати необхідну кількість всього», – каже Іван Степанович.

Тому наступним його кроком було звернення за допомогою до міст-партнерів Польщі. Під час відзначення поляками «Свята урожаю» Іван Башняк звернувся до польської громади, зустрівся з депутатами. І як результат перемовин – відбулася коротка сесія в місті Гродкув і народні обранці цього містечка виділили 15 тисяч злотих для допомоги воїнам, які перебувають в зоні АТО.

«Ця сума не є велика, – каже мер Борщова, – але все-ж-таки вона для нас суттєва, бо лише один теплий костюм – бушлат та штани, коштує 300 злотих».

А вже 3 вересня мер Борщова Іван Башляк передав бійцям, які  вирушили у зону АТО, плащ-палатки, тепловізор, світлі та темні антиосколочні окуляри, шведські теплі костюми, які не горять та не пропускають вологу. Ці речі були куплені за гроші, зібрані громадою Борщівщини та Польщі.

«На сьогодні ми отримали ще 100 солдатських плащ-палаток з Польщі, а до приходу холодів плануємо пошити хлопцям з нашого міліцейського батальйону теплий одяг. Кошти є. Поляки дають гроші і всі 130 правоохоронців, які 3 вересня поїхали в зону АТО,  восени отримають такі костюми», – зізнався Іван Башляк.

Міський голова Борщова переконаний, що важливу роль сьогодні відіграє народна дипломатія. Тому на днях з його ініціативи відбудеться зустріч між мерами міст-партнерів Тернопільської області та бурмістрами Польщі аби усією громадою допомагати нашим воїнам. PM804image001

Вам також може сподобатися