Де у Тернополі можна здати використані батарейки ?

thumb_23972_news_mНа будь-якій батарейці є зображення перекресленого контейнера. Це означає, що викидати її у смітник не можна. Адже акумулятори містять важкі метали – цинк, марганець, кадмій, нікель, ртуть. Потрапляючи у сміття, шкідливі речовини проникають у землю та воду

– Батарейки використовуємо всюди – і для фотоапарата, і пульта, і настінного годинника, – каже тернополянка Ольга Гораль. – За півроку назбирується ціла купа. Як почули, що вони завдають шкоди, перестали викидати. Тепер лежать у шухляді. А що робити далі?

Тернополянка каже, що чула про наявність у Тернополі пунктів прийому. Та де вони саме, ніколи не цікавилась. Куди нести – підказали читачі сайту 20minut.ua. Ми зателефонували у вказані ними місця, деякі навіть відвідали. Найчастіше читачі згадували магазин «Патріот», магазини мережі Watsons і заправки WOG.

–  Ми збираємо певну кількість батарейок, після цього передаємо їх до Львова, – розповідає продавець-консультант магазину «Патріот» Ігор Хома. – У Львові є фірма «Аргентум», яка займається утилізацією. Як здача, так і прийом батарейок – на безоплатній основі.

Причин збору батарейок є дві. Перша криється у величезній шкоді для довкілля, забрудненні грунту, води. Друга – в елементарній економії. Адже у батарейках є багато корисних елементів – від платини до заліза. Видобуток цих металів у шахтах дороговартісний. Тож переробка батарейок покращує ситуацію.

– Ми приймаємо будь-які елементи живлення. Від звичайних соляних батарейок, які приносять найчастіше, до літієвих від телефону чи навіть акумулятрів від автомобіля, – додає продавець. Щоправда, тим, хто хоче здати акумулятори від авта, – можливо краще шукати місця, де їм заплатять. Бо у нас це – безкоштовно.

Тернополяни, за словами пана Хоми, активно долучаються до здачі батарейок. Буває, що хтось зі свідомих мешканців ставить у під’їзді коробку для збору або ж просто друзі домовляються і складають використані батарейки у когось вдома, а потім приносять.

– У школах влаштовують суботники: учні назбирують певну кількість батарейок по домівках і на вулицях, – додає продавець. – Буває, що працівники якоїсь фірми приносять. Чи просто туристи до нас заходять, мають використані, здають, а потім ще й з друзями інформацією діляться. Загалом у Тернополі є чимало пунктів. Просто про них менше інформації.

Інформацію про збір батарейок підтвердили телефоном і у мережі магазинів Watsons. Як повідомили продавці, у Тернополі є сім магазинів цієї мережі. У кожному приймають елементи живлення.

– Ми передаємо усе зібране – і батарейки, і акумулятори – на центральний склад. А він – до Львова, – каже продавець. – Усе відбувається на безоплатній основі. Робимо це у рамках соціальної програми збереження довкілля.

Здати безоплатно батарейки можна і на будь-якій заправці WOG – чи то на вулиці Будного, чи на 15 Квітня. На всіх є коробки для збору, повідомили працівники.
До слова, у Тернополі також приймають відходи, що містять ртуть: термометри, відпрацьовані люмінесцентні й енергозберігаючі лампи. Збором займається ПП «Екоцентр Плюс» – тел.: 26-82-76, 28-73-96, 0-97-755-87-52, 0-67-961-28-78.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися