“Золота” оренда квартир у Тернополі

4c6b7b6ed6c3bІз житлом у Тернополі нині дуже скрутно. Найкращі пропозиції розлітаються миттєво. Попит на ринку нерухомості значно перевищує пропозицію.

Знайти однокімнатну квартиру за три дні, вартість оренди якої не перевищуватиме 1300 грн. Такою була мета журналістського експерименту, який ми вирішили провести. Обирали тільки окрему квартиру. Варіанти підселення та гуртожитки до уваги не брали.

Вільне житло шукали за допомогою рекламного блоку оголошень у газеті “RІА плюс” та на сайті dom.ria.com За три дні опрацювали більше 50 оголошень. Як з’ясували, самостійно знайти житло, без посередників, фактично нереально. Навіть ті оголошення, де було чітко зазначено “агенції не турбувати”, були підготовлені однією з таких організацій.

Дешеві розібрали

Зателефонувавши за всіма номерами, де пропонували винайняти однокімнатну квартиру за 1000 грн, ми з’ясували, що такого помешкання навіть не було. Якщо в оголошенні агенції йшлось про здачу квартири за 900 грн, то нам пропонували принаймні за 1100-1200 грн.

– Є однокімнатна квартира на вул. Фабричній, вартість оренди 1100 грн плюс комунальні, – відповіли в одній із агенцій. – Подивитись квартиру можна буде у вихідні.

Але подивитись її ні в суботу, ні в неділю не вдалось. Така ж справа з іншими агенціями – у суботу-неділю не кликали нас оглянути помешкання, хоча під час першої телефонної розмови стверджували, що це реально.

– Вибачте, але квартиру ще не показують, – повідомила ріелтор. – Справа у тому, що там ще живуть квартиранти, сантехніка – у жахливому стані. Треба спочатку навести лад.

Таке пояснення трохи розсмішило. Часто, як розповідають тернополяни, під час здачі квартири жахливий стан помешкання пояснюють поганими квартирантами. Хоча, буває, що та квартира ремонту вже років 20 не бачила!

100 грн, туалет – на вулиці

У багатьох оголошеннях було вказано, що орендодавці шукають одного квартиранта — працюючих жінку чи чоловіка. Пошуки житла ускладнюються для сімей з маленькими дітьми. Неодноразово в рекламному тексті було зазначено: “Для сімей без дітей”.

– Ні, з дітьми не можна, – відповів ріелтор, коли ми сказали, що у квартирі планує жити подружня пара з трирічною дитиною. – Малий меблі зіпсує, господарів такий варіант не влаштовує.

Хтось запропонував півбудинку на “Новому світі” за 100 гривень. Умови просто «казкові»: пічне опалення, туалет на вулиці. Якщо вирішили оселитися там з малою дитиною, доведеться  запастися дровами на зиму. Навіть орендувати житло у районі кемпінгу, що у Великій Березовиці, коштує щонайменше 1600 грн плюс комунальні послуги.

– Якщо у квартирі є пральна машина, холодильник й інша побутова техніка, оренда помешкання коштуватиме орієнтовно 200 доларів, – розповіла працівниця одного з агентств нерухомості. – Маємо однокімнатну квартиру на Київській за 120 євро. Не влаштовує? Зараз мало хто здає квартири у гривнях, господарі називають суму в інвалюті, бо курс постійно міняється. Чесно кажучи, власники зовсім знахабніли. Такі гроші здирають! Винайняти щось нормальне нереально.

Зрештою, за три дні активних пошуків журналісти знайшли та оглянули тільки одну однокімнатну квартиру на Фабричній, яка підійшла нам за ціною. І та – малосімейка, площею 24 кв. м. У кімнатці є диван, стара шафа та невеличкий стіл. На кухні, окрім газової плити, був ще невеликий холодильник. Ні столу, ні стільців там не побачили. У маленькій ванній кімнатці встановлена душова кабіна, плитку, очевидно, недавно міняли. Ріелтор навіть дозволила сфотографувати помешкання, щоб ми нібито могли показати його чоловікові. Жінка також сказала, що ми можемо оформити договір. Сплативши за послуги агенції місячну вартість оренди житла, отримаємо квитанцію.

Є недобросовісні агенції

Дізнатися про роботу ріелторів зсередини ми вирішили в людини, яка має багаторічний стаж роботи у цій сфері. Людмила (справжнє ім’я та прізвище редакції відоме – прим. ред.) розповіла, що на ринку оренди нерухомості попит значно перевищує пропозицію. У вересні знайти помешкання у Тернополі, за її словами, дуже важко.

– Якщо ще декілька місяців тому за підселення студентів хотіли 500-600 гривень, то вартість проживання в одній із кімнат у квартирі коштує щонайменше 1000 грн, – наголошує вона. – Середня вартість оренди однокімнатних квартир – 1300-1500 грн плюс компослуги. Але проблема в тому, що таких квартир майже немає.

За словами ріелтора, нині тернополяни хапаються за всі пропозиції. Шалений попит мають гуртожитки. Адже ціна помірна. Враховуючи середній рівень зарплат, цей варіант доступний. Як агенціям вдається домінувати на ринку нерухомості? У чому полягає суть роботи агенції? Як переконує нас пані Надія, багато тернополян, які самостійно пробували знайти помешкання, рано чи пізно звертаються по допомогу в агенцію нерухомості.

– Люди витрачають купу часу і грошей, але все одно не можуть знайти житло, – продовжує вона. – Великі агенції нерухомості, які роками працюють на ринку, мають значний досвід роботи. Вони проводять колосальну роботу з вивчення об’єктів. Тому можуть впоратися із поставленим завданням набагато швидше.

Як і в будь-якому бізнесі, серед агентів є ті, які працюють добросовісно і не зовсім, додає працівник агентства. Останніх вона називає “тимчасівками”.

Серед ріелторів немає єдності

– Вони працюють так: здали один об’єкт – і до побачення. Жодних гарантій і зобов’язань, – каже пані Надія. – Зазвичай такі ріелтори пропонують клієнтам цікаві умови, приміром 50% знижку на оплату своїх послуг. Вони не оформлюють договорів, бо не хочуть бути ні перед ким зобов’язаними. При виборі ріелторів людям потрібно бути вкрай обережними. Краще заплатити трохи більше, але бути на 100% впевненим у тому, що агенція нерухомості дотримуватиметься всіх умов, прописаних у договорі про співпрацю.

Чому саме місячну вартість оренди житла беруть агенції нерухомості за свої послуги? Як пояснює наша співрозмовниця, ця сума є виправданою. Адже агенція ретельно аналізує ринок нерухомості, шукає варіант, який підходить клієнтові, обов’язково оглядає об’єкт перед тим, як запропонувати його людям.

На питання, чому б не розділити вартість оплати послуг агенції рівномірно між орендодавцем і тим, хто хоче винаймати квартиру, пані Надія зазначила, що це зробити дуже важко.

– Серед нас просто немає єдності, – каже вона. – Щоб якась ініціатива прижилася на ринку, потрібно, щоб її підтримала більшість.

Потрібно укладати два договори

Щоб не потрапити в тенета недобросовісних ріелторів, у міліції радять обов’язково оформлювати договір про співпрацю й отримувати всі квитанції за надані організацією послуги.

– Усну домовленість важко оскаржити, – наголошує головний спеціаліст сектору зв’язків із громадськістю Андрій Василенко. – Тому краще фіксувати всі умови в письмовому вигляді. Краще мати два договори. Один – із агенцією, інший – із орендодавцем, де будуть чітко прописані терміни і спосіб оплати вартості оренди помешкання.

За словами пана Василенка, цьогоріч уже відкрили кримінальну справу за фактом шахрайства, пов’язаного з нерухомістю.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися