Гендиректор «Тернопільобленерго» Ігор Юхимець: коли, як і чому область сидітиме без світла?

juhymets04Уперше за 15 років Україна зіткнулася із суттєвим дефіцитом енергоресурсів. В зв’язку з перебоями поставок вугілля з Донбасу та недостатньою через це генерацією електроенергії на українських електростанціях, влада прийняла рішення обмежити споживання електроенергії і запровадити так звані віяльні відключення. Відтак, двічі на день ми будемо змушені сидіти без світла. Коли і як це станеться і кого торкнеться, ми запитали в.о. Голови Правління – Генерального директора ВАТ «Тернопільобленерго» Ігоря Юхимця.

– Ігорю Юрійовичу, чому відбуватимуться віяльні відключення і що спричинило таке рішення?

– На Донбасі триває війна, шахти зупинено і частково затоплено. Вугілля не видобувається, його стає дедалі менше на складах електростанцій. Країна вступає у зиму, і з нею нависає загроза енергетичної, точніше, електроенергетичної кризи. Внаслідок руйнування залізничних колій та мостів зимові запаси вугілля на ТЕС станом на 1 серпня 2014 року скоротилися майже на 34% порівняно з цією ж датою 2013 року. У липні видобуток вугілля скоротився на 16,2%, тобто на 850,6 тис тонн – до 4,4 млн тонн, тоді як показник за сім місяців непоганий: падіння становило лише 0,5%. Проте в умовах суцільних руйнацій стало неможливо доставити вугілля на станції. За даними Міненерговугілля, 12 серпня на складах ТЕС залишалося менш ніж 2,3 млн. тонн палива, тоді як до початку опалювального сезону зимові запаси на теплових електростанціях повинні бути удвічі більші. Щодоби ТЕС спалюють 50,5 тис тонн вугілля, тоді як середньодобовий обсяг постачань не перевищує 45 тис тонн – це найнижчий показник за останні 15 років. Ситуація ускладнена ще й тим, що на початку серпня повністю припинилося постачання вугілля на Луганську, Придніпровську, Трипільську, Криворізьку та Вуглегірську ТЕС. Якщо ситуація не зміниться, то за два-три тижні станції повністю спалять зимові запаси вугілля.

Тому через дефіцит палива та гідроресурсів і, як наслідок, розбалансування між виробництвом та споживанням електроенергії Міністерством енергетики та вугільної промисловості було прийнято рішення про обмеження постачання електроенергії споживачам. Щоправда, наразі йдеться лише про побутових користувачів, промисловість же наразі обіцяли не чіпати. І щоби знизити пікове навантаження, щодня на дві години вранці і ввечері відключатимуть електроенергію.

– Що собою представлятимуть такі відключення?

– Це так звані почергові відключення споживачів, які будуть відбуватися за затвердженими графіками. У нашій області такі графіки вже розроблені і затверджені. Вони будуть введені в дію, як тільки надійде розпорядження про старт відключень.

– Орієнтовно з якого часу вони заплановані і на який термін?

– І те, коли почнуться віяльні відключення, і коли закінчаться, і чи будуть вони взагалі – все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація на Сході України. Чим довше країна відчуватиме енергетичну кризу через воєнні дії в зоні АТО, тим реальніше запровадження аварійних відключень електроенергії на невизначений термін. Сьогодні можу сказати напевне лише одне: затверджені графіки вводяться в дію впродовж 10-15 хвилин після розпорядження головного диспетчера Південно-Західної електроенергетичної системи України. А коли це станеться – сьогодні чи через місяць – спрогнозувати наразі не можна.

– Чи будуть відключатися від електроенергії тільки житлові будинки, а чи це стосуватиметься також підприємств, вуличного освітлення тощо?

– На сьогодні ми маємо розпорядження підготуватися до відключень тільки житлового сектору. Однак на практиці це завдання виконати важко, адже в основному і будинки, і підприємства підключені до однієї підстанції. Сьогодні наші спеціалісти працюють над технічною стороною цього питання, однак є побоювання, чи встигнемо провести необхідні зміни до старту відключень.

– Як вбезпечити побутові прилади від перепаду напруги?

– Перепади напруги не мають відношення до вимкнення чи увімкнення електроприладів і не виникають при увімкненні чи вимкненні електроенергії. Вони зумовлені зовсім іншими явищами. Але якщо у споживачів є певні побоювання з цього приводу, раджу їм встановлювати стабілізатори напруг, які продаються у спеціалізованих магазинах. Як правило, такі прилади встановлюють на котли опалювання, холодильники, комп’ютерну техніку тощо. Тут уже кожен сам для себе вирішує. Однак остерігатися того, що віяльні відключення зумовлюватимуть перепади напруги, не варто.

– В які години відбуватимуться відключення? Чи одночасно по всій області та Тернополю, а чи кожен район/мікрорайон – за окремим графіком?

– За розробленими графіками аварійних вимкнень електроенергія відключатиметься по області не одночасно, а почергово. Саме в цьому суть таких «віяльних» відключень. Тобто електроенергія відключатиметься споживачам відповідно до тої черги, у якій вони знаходяться згідно розроблених графіків аварійних вимкнень.

Графіки «віяльних» відключень розроблені таким чином, щоби наші споживачі зазнавали якомога менших незручностей через вимушене вимкнення електроенергії.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися